Segona meitat d’octubre molt més inestable

Si els primers 15 dies del mes d’octubre han estat dominats per l’anticicló, els mapes del temps ens indiquen que la segona meitat del mes serà ben diferent, o com a mínim començarà de forma molt diferent.

Pas de borrasques atlàntiques

Durant els pròxims dies s’espera el reforçament d’una zona d’altes pressions cap al nord d’Europa que obligarà les borrasques a desplaçar-se molt més al sud i, per tant, a afectar la península Ibèrica i també Catalunya.

A partir de dissabte i diumenge s’obre ja aquest episodi de successius sistemes frontals que ens anirien creuant i deixant un temps variable, un temps propi de la tardor.

No estem anunciant cap regada important, ni inundacions ni cap baixada de temperatures fora de lloc, simplement l’arribada del que hauria de ser un temps de tardor normal al nostre territori.

Anomalia de pluja positiva al Mediterrani

El model ECMWF ens mostra una clara anomalia positiva de precipitacions pels pròxims 7 dies a bona part de l’àrea mediterrània, representada en colors verds al mapa següent:

ecmwf_pluja
Anomalia de precipitació els pròxims 7 dies segons el model ECMWF.

Això és degut al que comentàvem unes línies abans, el pas de successives borrasques durant els pròxims dies molt més al sud degut a l’enfortiment de l’anticicló al nord d’Europa.

Així doncs, les precipitacions sembla que estaran a l’ordre del dia la setmana vinent, especialment a partir de dilluns i dimarts i les quantitats de pluja seran molt destacables a molts sectors de la península Ibèrica, com es pot veure al mapa de pluja acumulada fins al pròxim dimecres segons el model ECMWF.

ecmwf_plujatotal
Pluja acumulada prevista segons el model ECMWF fins el pròxim dimecres.

Scroll al inicio