El radar meteorològic

El radar meteorològic és una eina imprescindible pel món de la meteorologia del nostre temps. Aquest dispositiu de teledetecció es capaç de localitzar les precipitacions, calcular el seu moviment i estimar la seva composició

Com funciona un radar meteorològic?

L’antena del radar meteorològic gira continuament per tal d’escombrar, o il·luminar, els blancs que es volen observar en un cert espai de l’atmosfera. El radar envia energia a través de l’antena cap a una certa direcció.

Si aquesta energia enviada troba un blanc en el seu camí, el blanc retorna un eco de radar, és a dir, una part de l’energia rebuda. Si no troba cap blanc no retorna cap eco.

Posteriorment el radar processa l’eco rebut i determina la seva posició, intensitat i moviment.

En el cas d’un radar, els blancs són partícules de precipitació, que poden ser en forma de gotes d’aigua, flocs de neu, grans de calamarsa, o fins i tot una barreja de tots ells.

El procés de transmissió i recepció es repeteix unes mil vegades per segon i permet determinar la presència de precipitació fins a uns 100 km al voltant del radar.

radar meteorológic

Com s’obtenen les imatges de radar?

La imatge de radar d’un territori concret, com pot ser de Catalunya, s’obté a partir de les dades de la xarxa de radars meteorològics (XRAD) que es propietat del Meteocat (Servei Meteorològic de Catalunya).

La imatge es genera a partir de informacions volumètriques dels quatre radars, introduint-hi les correccions.

Cada volum radar té un abast de fins a 130 km de radi (excepte en el cas de la Panadella, l’abast del qual arriba fins als 150 km). La informació corresponent a les àrees d’intersecció entre més d’un radar prové del valor màxim observat, sempre que aquest valor s’hagi generat amb informació volumètrica.

La resolució de la imatge és d’1 km i s’actualitza cada 6 minuts. La informació corresponent a punts més allunyats dels radars (fins 250 km) s’obté a partir d’un escombrat únic de llarg abast que només es realitza per la primera elevació d’antena, tenint en compte les particularitats atmosfèriques que s’han observat a la zona amb informació volumètrica.

La xarxa de radars de Catalunya

La xarxa de radars de Catalunya (XRAD) està composta per quatre radars distribuïts pel territori català, en concret; Radar de Vallirana, Radar de Puig d’Arques, Radar de la Panadella i el Radar de Tivissa-Llaberia.

xarxa de radars catalunya
Xarxa de radars de Catalunya (XRAD). Font: Meteocat

Imatges dels radars de Catalunya

On puc consultar les imatges del radar meteorològic?

Actualment mitjançant internet és molt fàcil consultar les imatges del radar meteorològic no només de Catalunya sinó d’arreu del món. Trobem multitud de pàgines a internet que ofereixen aquesta imatge de radar.

Les pàgines oficials a Catalunya i la península Ibèrica són les de Meteocat i AEMET respectivament.

A continuació també teniu imatges de radar d’altres serveis meteorològics oficials d’arreu del món.

Imatge actual del radar de Catalunya

Podeu consultar l’última imatge del radar meteorològic de Catalunya i també l’animació en moviment de les últimes hores proporcionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat)

Enllaços d’interès

Scroll al inicio