Els núvols

Els núvols són hidrometeors formats per gotes d’aigua líquida, cristalls de gel o una barreja de les dues coses que es troben suspeses en l’atmosfera. Els núvols apareixen en el cel en multitud de formes, colors, mides i es classifiquen en tipus de núvols segons les diferents característiques.

Tipus de núvols segons la seva forma

cirrus

Cirrus

Els cirrus són núvols de forma fibrosa, tènues i constituïts per cristalls de gel, de color blanc que sovint tenen aspecte de ploma. Es troben en les capes més altes de l’atmosfera.

Stratus

Són capes de núvols que apareixen de forma contínua en el cel, de relatiu gruix i que ocupen una gran extensió superficial.

Cumuls

Núvols densos, de base plana i normalment de color fosc. Forma uns contorns molt definits l’estructura recorda a la d’una coliflor.

 

Tipus de núvols segons la seva alçada

cirrus

Núvols alts

S’originen per sobre dels 6.000 metres i solen estar formades per cristalls de gel. S’inclouen; Cirrus, Cirrocúmulos, Cirrostrats.

Núvols mitjans

Es formen en altures mitjanes de l’atmosfera, entre els 2.500 i els 6.000 metres. S’inclouen; Altocúmuls, Altostratus.

estratos

Núvols baixos

Els núvols que apareixen a menys alçada en l’atmosfera, per sota dels 2.500 metres. S’inclouen: Estrats, Nimbostratos, Estratocúmulus.

Núvols de desenvolupament vertical

Núvols que es desenvolupen des de les capes més baixes fins a les més altes de l’atmosfera. S’inclouen: Cúmuls o Cumulonimbus.

Com es formen els núvols?

La formació dels núvols té relació amb la condensació per efecte de la temperatura del vapor d’aigua, un component de l’aire que, en condicions normals resulta invisible.

L’aigua és escalfada per l’energia procedent del sol que arriba a la Terra i que produeix l’evaporació de les masses d’aigua que en ella troba, mars, oceans, llacs o rius.

També cal tenir en compte el vapor d’aigua que emeten les plantes. L’aire que absorbeix tota aquesta humitat es torna humit i càlid i ascendeix a les capes més altes de l’atmosfera refredant-se.

Arriba un moment que aquest aire es condensa formant les gotes d’aigua o els cristalls de gel que componen un núvol.

Núvols alts

Cirrus

Els Cirrus són un dels núvols més fàcils de distingir al cel. Són uns núvols de tipus alt, és a dir, que apareixen a les capes més altes de l’atmosfera, en concret entre els 7 i 12 quilòmetres d’altitud sobre la superfície terrestre.

Cirrocúmulus

Els Cirrocúmuls solen aparèixer formant bancs o capes primes blanques en el cel. Estan compostos d’elements petits que formen grànuls o ones disposats més o menys de forma regular.

altocúmulos

Cirroestrats

Els Cirrostrats formen un capa blanquinosa i transparent, d’estructura fibrosa o llisa, que cobreixen de manera total o parcial el cel. Poden donar lloc a halos.

Núvols mitjans

Altostrats

Els Altostrats formen un mantell ennuvolat grisenc o blavós, d’aspecte estirat i fibrós de poc gruix. Poden donar lloc a halos.

Altocúmuls

Els Altocúmuls solen aparèixer formant estructures regulars petites en forma de glòbuls disposats de manera més o menys uniforme. Donen lloc a el típic cel amb cabretes.

altocúmulos

Núvols baixos

Nimbostrats

Els Nimbostrats són núvols densos, de color gris fosc que li donen a el cel un color gris. Solen formar denses cortines de precipitació.

Estratocúmuls

Els Estratocúmulos són núvols que formen bancs o mantells grisos o blancs, o de tots dos tons alhora. Solen aparèixer formant llargues bandes paral·leles que cobreixen bona part de el cel.

Estrats

Els estrats són núvols que apareixen formant capes horitzontals amb una base uniforme gris o blanc homogeni poden cobrir tot el cel.

Núvols de desenvolupament vertical

Cúmuls

Els Cúmuls apareixen de forma separada en el cel. Solen ser denses i amb contorns molt definits que es desenvolupen verticalment. Són d’un blanc brillant amb una base fosca.

Cumulonimbus

Els Cumulonimbus són núvols grans de considerable desenvolupament vertical la part superior és fibrosa i estirada. Són els típics núvols de tempesta.

Altres tipus de núvols

Existeixen altres tipus de núvols que per la seva rara formació o forma cal tractar de manera especial.

Núvols lenticulars

Els núvols lenticulars solen aparèixer en zones muntanyoses. Tenen una forma molt característica en forma de llentia o també se les coneix com a núvol Ovni. Solen formar-se en zones de forts vents en alçada.

nuvol_lenticular

Núvols orogràfics

Els núvols orogràfics es formen com a conseqüència de l’ascens forçat de l’aire per l’orografia del terreny. Són habituals en zones de muntanya i solen estar arran de terra formant boires.

Núvol de cendres o Pirocúmul

Un Pirocúmul és un núvol format pels productes de combustió d’un gran incendi. És un núvol de desenvolupament vertical que fins i tot pot produir intenses tempestes.

Scroll al inicio