Models Meteorològics. Guia de consulta.

Els models meteorològics són l’eina que utilitzen els meteoròlegs per realitzar les previsions meteorològiques.

Aquests models es confeccionen a partir de càlculs de multitud de variables meteorològiques recollides tant per satèl·lits com també per observatoris meteorològics.

Aquests models, o també anomenats mapes del temps, són interpretats pels meteoròlegs per intentar predir el temps futur d’algun punt del planeta.

model meteorològic aemet
Exemple d’un mapa del temps isobàric elaborat per l’AEMET (Agència Espanyola de Meteorologia)

Dins del món dels models meteorològics trobem diferents tipus, des de models globals, models regionals o mesoescalars com també models climàtics.

Moltes organitzacions meteorològiques d’arreu del món han elaborat el seu propi model i avui en dia trobem multitud de pàgines web a la xarxa on podem consultar aquests models, molts totalment gratuïts.

A la web trobareu un article on, de forma una mica més detallada, parlem dels models, com funcionen i els diferents tipus que existeixen. Podeu accedir aquí.

Des de PereMeteo volem fer un petit recull de les pàgines web on podeu trobar diferents models meteorològics per tal que aquesta sigui una pàgina de referència a l’hora de cercar algun model meteorològic en concret.

Webs on consultar diferents models

 • Meteociel: Web francesa on podeu consultar multitud de models meteorològics, des de models globals a models regionals. Una de les webs més consultades i més completes que trobareu a la xarxa. A més també teniu dades, imatges de satèl·lit o de radar. Pàgina que ha d’estar guardada a favorits per tots aquells aficionats i professionals de la meteorologia
 • Wetterzentrale: Web alemanya de consulta de diferents models meteorològics, també una de les webs més completes i consultades de la xarxa. Ofereix un apartat interessant de reanàlisi de situacions meteorològiques des de 1979.
 • Windy: Web relativament nova. Un disseny espectacular que ens mostra diferents models meteorològics en un planeta Terra totalment interactiu. Visualment espectacular per passar hores i hores remenant tots els models que ens ofereix i les dades i diferents capes de variables que trobarem.
 • Ventusky: Molt semblant a l’anterior. També amb un disseny espectacular. Potser amb menys opcions que Windy.
 • ECMWF: Pàgina oficial del model meteorològic Europeu. Un dels models més moderns del món que ens ofereix en una renovada web multitud de mapes del temps tant a curt com a mitjà termini, meteogrames o fins i tot seguiment de ciclons tropicals.
 • Meteologix: Ens ofereix des de models globals, fins a models regionals o globals adaptats a una escala concreta. Pàgina web amb moltíssims models. També molt recomanable.
 • Meteocat: El Servei Meteorològic de Catalunya també ens ofereix la possibilitat de consultar els models atmosfèrics propis a la seva web. Recomanable ja que són models adaptats a la geografia de Catalunya i, per tant, solen interpretar molt bé les situacions meteorològiques al nostre territori.

Consulta de webs amb contingut específic

 • Pols en suspensió: Si vols consultar la previsió de pols en suspensió tant al Mediterrani, com a la regió nord-Atlàntica o també a Àsia, aquesta web grega (SKIRON) ens ofereix un molt bon model de previsió de pols.
 • Posta de sol: Si vols saber si tindrem o no una posta de sol acolorida les pròximes hores, aquesta web (Sunsetwx) ens ofereix una previsió de posta de sol tant per territori europeu com nord-americà.
 • Estat de la mar: La web de Puertos del Estado ens ofereix una completíssima recopilació de variables marítimes per tota la costa espanyola. Web de referència per a navegants i amants del mar.
 • Previsió acumulació de neu: Des de Meteoexploration trobareu un recull de mapes de previsió d’acumulació de neu des de 24 hores fins a 5 dies vista tant dels Pirineus com de la resta de sistemes muntanyosos de la península i fins als Alps.

Models meteorològics estacionals

Els models estacionals ens ofereixen una previsió a molt llarg termini, a mesos vista. Aquests models tenen una fiabilitat molt baixa així que no s’han de prendre mai al peu de la lletra.

 • NOAA: La NOAA ens ofereix una web molt complerta de diferents variables analitzades a llarg termini. Podeu consultar mapes tant de pluja com de temperatura previstos pels pròxims mesos.
 • ECMWF: Des del model meteorològic europeu també se’ns ofereix un apartat amb variables analitzades a llarg termini.
 • Meteocat: El Servei Meteorològic de Catalunya també ha adaptat de les dades oferides pel Centre Europeu uns mapes a llarg termini per Catalunya. Podeu consultar les variables d’anomalia de pluja i temperatura a 3 mesos vista.

Si coneixeu més webs de models o mapes del temps que creieu que són interessants i que hauries d’anar si o si en aquest recull, ens podeu enviar la direcció contactant amb nosaltres des del nostre formulari de contacte.

Scroll al inicio