Els terratrèmols a Catalunya

Els terratrèmols a Catalunya són molt més freqüents del que pugui semblar. Catalunya és terra de terratrèmols i durant l’any se’n poden arribar a registrar més d’un centenar, tot i que la gran majoria són imperceptibles per la població.

El risc de sismicitat a Catalunya

L’avaluació i combinació de la perillositat sísmica i la vulnerabilitat enfront dels moviments sísmics ens dona com a resultat un escenari de risc sísmic a Catalunya que determina que el Pirineu és la zona amb més risc sísmic de Catalunya.

En conjunt, Catalunya presenta un risc sísmic moderat, amb la possibilitat que es produeixin esdeveniments amb potencial de danys elevat.

mapa de risc sísmic a catalunya
Mapa de risc sísmic a Catalunya

El Pirineu, la zona amb més risc de terratrèmols

El Pirineu és la zona de Catalunya amb un risc més elevat de patir un terratrèmol.

El moviment de les plaques Eurasiàtiques i Africana, va formar la serralada pirinenca, i avui en dia encara la transforma. És per aquest motiu, que el Pirineu és el sector del territori català que al llarg de l’any registra més moviments sísmics a Catalunya, la majoria de petita intensitat.

epicentre dels terratrèmols a Catalunya
Sismicitat a Catalunya entre els anys 1986 i 2000. S’observa un màxim d’epicentres al sector del Pirineu.

L’activitat als Pirineus és més accentuada a la part central i occidental (al nord de la zona axial, al llarg de la falla nord-pirinenca), on es produeix amb força regularitat temporal (hi ha catalogats uns 20 terratrèmols d’intensitat igual o superior a VII, i 4 d’intensitat igual o superior a VIII).

Catalunya pot patir un gran terratrèmol

Com ja hem vist, el risc de sismicitat a Catalunya és elevat a bona part del territori, i especialment a l’entorn del Pirineu.

Segons Protecció Civil, Catalunya pot patir un sisme de grau VIII segons l’escala MSK, que avalua la força dels terratrèmols segons les seves conseqüències sobre les edificacions, el terreny i la població. Aquest grau implicaria danys estructurals greus en edificis. Així i tot, la probabilitat que això passi és molt baixa.

Grans terratrèmols a Catalunya

El terratrèmol més important documentat a Catalunya és el conegut com a sisme de la Candelera, que es produí el dia 2 de febrer de 1428.

gravat del terratrèmol de la candelera
Gravat de Santa Maria de Ripoll després del terratrèmol

El terratrèmol del 2 de febrer de 1428 ha estat el més important de la història de Catalunya i va fer tremolar tot el territori. El sisme va registrar una magnitud de 6,5 graus a l’escala de Richter.

L’epicentre del terratrèmol de la Candelera es va situar pròxim a Camprodon (Ripollès), i els danys van ser molt importants especialment en aquesta comarca i les veïnes de la Cerdanya i la Garrotxa. Es calcula que en tota la zona el sisme causà més de mil morts.

Els efectes d’aquest terratrèmol també van arribar a la ciutat de Barcelona, on es calcula que van morir entre 20 i 30 persones.

Scroll al inicio