Com es formen les tempestes?

Les tempestes són un dels fenòmens meteorològics més espectaculars de la Terra. En aquesta entrada us explicarem com es formen.

Les tempestes es formen quan existeix un centre de baixes pressions envoltat d’una àrea amb pressions més elevades al seu voltant.

La diferència de pressió desenvolupa uns sèrie de moviments ascendents i descendents d’aire, el que anomenem procés de convecció.

La convecció no és res més que un procés de transferència de calor.

Quan una columna d’aire s’escalfa puja, en ser menys densa que l’aire fred que la rodeja, és en aquest moment quan es creen els moviments convectius tan característics de les tempestes.

La radiació solar que escalfa la superfície de la Terra és el principal desencadenant d’aquests moviments convectius.

Per aquest motiu les tempestes se solen generar en els mesos de primavera i estiu, en aquest moment la radiació solar és més elevada.

Un cop es generen aquests moviments convectius, i si la humitat en l’aire és suficient, es comencen a formar els núvols de desenvolupament vertical, primer Cúmuls i finalment Cumulonimbus.

Aquests núvols poden arribar al límit de la troposfera, superant els 10 o 12 km d’altitud.

Un cop generada la tempesta, se solen produir fortes precipitacions, fortes ratxes de vent i en el pitjor dels casos, si la tempesta és molt intensa, pedregades o tornados.

Les tempestes tenen un cicle de vida de poc més d’unes hores. Tot i això, també es poden generar sistemes de tempestes que poden durar força més temps i que solen tenir un abast territorial més extens.

Scroll al inicio