últims dies de gener amb anticicló i temperatures més altes

Després del pas de Hortense i Ignacio, que ens han enviat diferents sistemes frontals, amb pluges intenses i fortes ventades, ara sembla que arriben dies amb més estabilitat meteorològica.

A partir de demà dilluns s’anirà instal·lant sobre la península Ibèrica l’anticicló, que sembla que ens acompanyarà fins al pròxim cap de setmana.

Ambient molt més agradable per acabar gener

Si aquest mes va començar amb una important fredorada a tot Catalunya, sembla que vol acabar totalment diferent.

Acompanyant l’anticicló, arribarà una massa d’aire molt més càlida des del nord d’Àfrica que farà pujar de forma molt destacable les temperatures a Catalunya aquesta setmana, especialment entre dijous i divendres.

Si a la massa d’aire més càlida li sumem el fet que en superfície dijous i divendres tindrem un flux de vent de ponent o mestral, ens fa pensar que les temperatures es dispararan per sobre dels 20 graus a molts sectors del litoral i prelitoral, un fet que no es pas excepcional durant els mesos de gener al nostre territori.

Al mapa següent podeu veure les anomalies de temperatures a 850 hPa (1.500 metres d’altitud). En vermell podeu veure com gran part del sud-oest d’Europa es veurà afectada per aquesta massa de temperatures força més altes del que seria habitual per aquesta època de l’any.

El temps per dilluns 25 de gener

Aquest dilluns esperem un augment dels núvols arreu del territori català, fins i tot amb algunes precipitacions tant a les Terres de l’Ebre, com al Pirineu les comarques gironines.

Durant el matí tindrem un cel ennuvolat a tot Catalunya. Algunes precipitacions febles poden anar caient a punts de les comarques de Lleida, de l’interior de Tarragona i especialment cap a les Terres de l’Ebre durant el matí i fins al migdia. Precipitacions que seran molt febles i com a molt deixaran entre 1 i 5 mm de pluja.

Al Pirineu durant el matí nevarà de forma molt feble, amb una cota de neu al voltant dels 1.200 metres.

Durant la tarda continuarà aquest cel molt ennuvolat en conjunt a tot Catalunya, no descartem algunes clarianes esporàdiques. A la tarda poden escapar-se alguns xàfecs o ruixats locals i de curta durada cap a les comarques de Girona i del nord de Barcelona.

El vent de mestral i ponent bufarà moderat encara a primeres hores del matí al centre i sud de Catalunya, perdent intensitat ràpidament.

Durant el vespre i la nit es reforçarà la tramuntana a l’Alt Empordà i el vent de mestral a les Terres de l’Ebre.

Temperatures mínimes que poden baixar lleugerament, especialment al Pirineu i comarques de l’interior. Màximes sense gaires canvis en general.