Setmana amb temps mogut a Catalunya

Aquests primers dies del mes de juny vindran marcats per un temps molt variable a Catalunya.

Tindrem diferents episodis d’inestabilitat, començant per les tempestes de tarda d’avui dilluns al Pirineu, fins a un possible episodi important de ruixats i tempestes entre divendres i dissabte, aquest encara per confirmar.

Avui dilluns les tempestes de tarda afectaran bàsicament el sector del Pirineu, no seran tan intenses ni extenses com les d’ahir. Demà la inestabilitat torna a anar a més.

Dimarts amb ruixats a moltes comarques

Demà dimarts esperem un clar augment de la inestabilitat arreu de Catalunya.

Durant el matí tindrem ja un cel molt ennuvolat arreu del territori, amb algunes clarianes esporàdiques, especialment al centre i nord de Catalunya.

Ja durant el matí es poden escapar alguns ruixats cap a les comarques de Ponent, del Pirineu de Lleida o cap a l’interior de les Terres de l’Ebre. Poc importants.

Serà a partir del migdia i durant les primeres hores de la tarda quan els ruixats i les tempestes comencin a entrar per les comarques de Ponent. Afectaran principalment la meitat oest de Catalunya, comarques interiors de Tarragona i especialment les comarques de Lleida. Atenció perquè algunes tempestes poden arribar acompanyades de fortes ratxes de vent i calamarsa.

De cara al vespre i entrada ja la nit, s’esperen també alguns xàfecs arribant a la costa tarragonina o comarques del sud de Barcelona. No descartem en aquest cas també la formació d’alguna tempesta.

Cap a les comarques de Girona és on menys probabilitat de pluja hi haurà en aquest episodi.

Temperatures mínimes més altes i màximes que baixaran una mica.

Més inestabilitat entre divendres i dissabte

Encara queden molts dies, però caldrà estar atents a un altre episodi de tempestes que podem tenir de cara a finals de setmana, concretament entre divendres i dissabte.

Una bossa freda en alçada, s’escolarà per l’oest de la península Ibèrica afavorint un notable contrast entre les temperatures en superfície i en alçada, contrast que augmenta la possibilitat de convecció i per tant de creixement de nuvolades i formació de ruixats.

Aquests ingredients els tindrem de cara a divendres i dissabte quan els models ens comencen a indicar una situació de tempestes força general i potent a Catalunya.

Caldrà seguir amb atenció aquest episodi, de moment us deixen un mapa amb la precipitació prevista per dissabte a primeres hores del matí segons el GFS, que ens mostra aquests aiguats, especialment a les comarques de l’oest de Catalunya.