La sensació d’hivern arribarà a les acaballes de la setmana

Encara ens queden un parell de dies de temperatures força suaus a Catalunya. Els primers dies de febrer han estat marcats per la sensació de poc hivern en conjunt al nostre territori.

Durant la jornada de diumenge, amb el pas d’una pertorbació, s’obrirà de nou el passadís als vents més freds del nord que faran baixar de forma notable les temperatures.

Tot sembla indicar que aquesta baixada de temperatures serà transitòria i no gaire intensa.

El temps per divendres 5 de febrer

Aquest divendres 5 de febrer esperem una jornada molt variable, amb força núvols però amb absència de precipitacions.

Durant la matinada i les primeres hores del matí, els núvols seran abundants a gran part de Catalunya. Cap a les comarques del litoral aquests núvols poden aparèixer en forma de núvols baixos o boires.

Transitòria obertura de clarianes durant les hores centrals del dia a gran part de Catalunya. Ràpidament els núvols augmentaran de sud a nord durant la tarda, deixant un cel força tapat arreu del territori.

Durant el vespre i la nit, poden tornar a aparèixer núvols baixos o bancs de boira als municipis de la costa.

El vent bufarà de component NE o E amb alguna ratxa moderada, superant els 30 o 40 km/h a la primera línia de la costa.

Temperatures mínimes que poden pujar una mica. Les màximes sense gaires canvis a l’interior o una mica més baixes al litoral. L’ambient serà força suau a les hores centrals del dia.

Ruixats i notable baixada de temperatures durant el cap de setmana

Com ja em anat comentat durant els últims dies a la web, aquest cap de setmana ens arriba una nova borrasca a Catalunya. Aquest cop aquesta borrasca atlàntica arriba amb poca activitat, en general.

Dissabte esperem un dia gris, amb plugims a gran part de Catalunya, febles, i especialment cap a la meitat oest. Poden ser moderats només cap al Pirineu de Lleida.

Pluja prevista pel model ECMWF per dissabte 6 de febrer. Font: ECMWF

Atenció a aquests plugims, ja que aquesta pertorbació arrossegarà una gran massa de pols en suspensió i per tant allà on acabi plovent dissabte ho farà acompanyat, molt probablement, de fang.

Diumenge ens acabarà de creuar aquesta baixa. Al seu darrere entraran vents del nord que ens portaran una massa d’aire més freda i que notarem amb una notable baixada de temperatures, especialment a partir de la tarda i el vespre. L’ambient tornarà a ser més pròpia de l’hivern, en el qual encara i estem totalment immersos.

Diumenge els ruixats afectaran el sector del Pirineu, amb una nevada que baixarà de forma notable de cota, fins als 1.400 o 1.200 metres, fins i tot per sota a última hora del dia.

Durant la tarda de diumenge també es poden reproduir alguns xàfecs cap a les comarques de Girona i Barcelona. Durant la jornada de demà tindreu un pronòstic més detallat a la web del temps per aquest cap de setmana.