Noves borrasques atlàntiques ens visitaran a partir del cap de setmana

Sembla que es torna a obrir l’aixeta a les borrasques atlàntiques a partir del pròxim cap de setmana a la península Ibèrica, borrasques que també arribarien a Catalunya.

Obrim un escenari de pas de borrasques que començarà a l’oest de la península aquest pròxim dimecres i dijous, amb l’arribada d’una pertorbació que afectarà l’oest peninsular, no pas Catalunya.

Entre divendres i dissabte els principals models meteorològics apunten a la profundització d’una baixa entre el centre i est de la península que sí que deixaria algunes precipitacions a Catalunya, ara per ara no semblen gaire importants.

Al mapa següent podeu veure la previsió del model ECMWF pel pròxim dissabte. Observeu com ens trobarem en una zona de baixes pressions, per sota dels 1.000 hPa a Catalunya.

Situació prevista pel pròxim dissabte a Europa, segons el model ECMWF. Observeu una baixa creuant el territori català amb pressions per sota dels 1.000 hPa. Font: WCHARTS

Caldrà concretar l’abast de les precipitacions de cara a dissabte, ara per ara semblen que serien moderades cap a les comarques de la meitat oest de Catalunya (comarques de Lleida i de l’interior de Tarragona), també cap al Pirineu, i febles a la resta de comarques.

A partir d’aquí, i ja mirant a mitjà i llarg termini, sembla que acabarem la setmana amb aquest temps inestable i amb l’arribada de noves baixes des de l’Atlàntic.

Aquesta tendència de circulació atlàntica no serà gaire beneficiosa pel que fa a pluja o neu a Catalunya, tret del sector de la Vall d’Aran, més influenciat a aquest règim de vents.

Aquest fet queda palès amb el mapa de pluja acumulada del model ECMWF fins al pròxim dilluns. Podeu observar importants acumulats, superiors als 100 mm a les costes de Galícia i quantitats superiors als 50 o 60 mm acumulats a tota la façana Cantàbrica. A Catalunya els registres serien, en general, minsos de l’ordre de 5 a 15 mm acumulats fins al pròxim dilluns.

Pluja acumulada fins al pròxim dimarts 9 de febrer a les 00.00 hores. Model ECMWF. Font: WXCHARTS

Baixa de temperatures a partir de dissabte

Cal destacar també que aquest ambient suau que dominarà bona part de la setmana a les nostres comarques durarà fins dissabte. La pertorbació que ens afectarà dissabte desplaçarà cap a l’est aquesta massa d’aire més temperada cap a la península Itàlica i els països de l’est d’Europa.

Aquí notarem una normalització de temperatures, no pas fred, temperatures normals per l’època. Passarem de valors de 10 a 12 graus a 850 hPa de cara a divendres a valors de 0 a 2 graus de cara a diumenge a 850 hPa.

Al mapa d’anomalies de temperatura a 850 hPa, del model ECMWF, podem evidenciar de forma clara aquest desplaçament de les temperatures més suaus cap al sud-est d’Europa i l’arribada d’aires més freds a tota la façana atlàntica.

Anomalia de temperatures a 850 hPa prevista pel pròxim diumenge 7 de febrer. Model ECMWF. Font: WXCHARTS

En resum, a partir del cap de setmana s’obre la possibilitat a nous episodis de ruixats, dies més grisos, però en conjunt episodis poc productius de precipitació a Catalunya, amb aquesta tendència atlàntica que poc ens beneficia pluviomètricament.

De fred intens, a curt i mitjà termini a casa nostre no se’n veu. Baixada, i normalització, de temperatures de cara a dissabte i diumenge i posterior pujada de nou de cara a inicis de la setmana vinent.