Més fred, pluja i neu a Catalunya la setmana vienent

Des de fa uns dies els principals models meteorològics insisteixen en l’arribada d’un potent canvi de temps de cara a inicis de la setmana vinent.

Sembla que aquesta última setmana sencera del mes de novembre podria venir carregada de fenòmens meteorològics, des de pluja abundant, neu també abundant al Pirineu i un ambient més fred.

Entrada d’aire fred a la vista

A finals de setmana es reforçarà un potent anticicló cap a l’Atlàntic nord, obrint un passadís de vents de component nord directes cap a la península Ibèrica.

De fet, amb els mapes actuals, i com es pot veure perfectament en el mapa adjunt a continuació, parlaríem d’una entrada freda Polar-Marítima, que arribaria carregada d’humitat a punts del Cantàbric.

Amb aquesta barreja de fred i humitat, la neu faria acte de presència a inicis de la setmana vinent a molts punts del nord de la península Ibèrica, a cotes relativament baixes.

Al mapa d’acumulació de neu fins al pròxim dimarts, podeu observar com grans zones de la Meseta, tant la Meseta Nord com la Meseta Sud, el Sistema Central i també cap al Sistema Ibèric, rebrien quantitats importants de neu.

A Catalunya, i en concret als Pirineus, la nevada sembla que també pot ser important, especialment cap al sector més oriental a causa dels vents més humits que arribarien a aquest sector amb la formació d’una petita baixa davant la costa catalana, de la que parlarem a continuació.

A banda dels Pirineus, cap a punts de les muntanyes Tarragonines es podria veure nevar a cotes notablement més baixes que no pas al Pirineu, si l’aire fred provinent de l’interior de la península s’acaba endinsant per la Vall de l’Ebre.

Baixa davant la costa catalana

Serà entre dilluns i especialment dimarts quan el canvi de temps sigui més notable a Catalunya, i ho serà en forma de pluja abundant a moltes comarques.

S’espera la formació d’una petita baixa davant la costa catalana, que ens enviaria vents de component marítim carregats d’humitat i que per tant ens deixarien precipitacions que localment podrien ser abundants.

Al Pirineu més oriental, com he comentat en paràgrafs anteriors, la nevada serà abundant amb aquesta barreja de vents humits i aire fred que continuarà sobre la vertical del nostre territori.

A tall de resum, ens esperem uns dies, a partir de dilluns, de temps inestable i molt mogut a casa nostra amb pluges que sembla que poden regar bona part del territori i ser localment abundants, que bona falta fa.

També estarem davant de la primera nevada important de la temporada cap al Pirineu.

Recordeu que anirem seguint aquesta situació a la web. Diàriament anirem actualitzant la previsió. Si voleu consultar cada dia el mapa de previsió per Catalunya, el trobareu penjat al meu Instagram. Busqueu-me per @peremeteo