Mes de juny càlid i amb pluges a ratlla a Catalunya

Els models estacionals ens indiquen un mes de juny més càlid del normal a Catalunya, sembla que tocarà suar aquest primer mes de l’estiu meteorològic a casa nostre.

Temperatures per sobre del normal

Els models estacionals proporcionats pel projecte Copernicus, que es basen en el model meteorològic ECMWF, i que podeu consultar a la web del Servei Meteorològic de Catalunya, ens indiquen un juny càlid a Catalunya.

Segons aquest model, i com podeu veure al mapa següent, a tot el territori català tindrem unes temperatures entre 0,5 i 1,0 graus per sobre de la mitjana. Tot sembla indicar que passarem calor aquest mes de juny.

A tota la península Ibèrica tindrem aquesta situació de temperatures per sobre del normal, de fet si ens fixem en el mapa, la situació serà idèntica a tot el continent europeu.

Pluges normals per l’època

Pel que fa a les precipitacions, el mateix model ens indica valors normals aquest mes de juny a Catalunya.

Si observem el mapa de precipitacions, Catalunya queda sota una zona blanca, és a dir, precipitacions normals, tret de les comarques de Ponent on estarien lleugerament per sota del normal.

Això ens fa pensar en un mes de juny amb tempestes de tarda, especialment al Pirineu Oriental, on juny sol ser força productiu en precipitacions convectives de tarda.