L’hivern tornarà a Catalunya a les portes de la Primavera

Després d’un mes de febrer força suau en conjunt a Catalunya, sense episodis de fred ni nevades destacable al nostre territori, sembla que l’hivern vol tenir l’última paraula just abans de l’entrada a la primavera astronòmica.

Els principals models meteorològics des de fa uns dies ens mostren una important irrupció d’aire polar, o polar continental que impactaria sobre la Península Ibèrica a mitjans i finals de la setmana vinent.

La incertesa a tants dies vista es encara força elevada, especialment pel que fa a possibles episodis de neu a cotes força baixes, el que està força clar es que deixarem enrere aquests dies suaus o temperats, per entrar a una dinàmica de vents de nord molt més freds a casa nostra.

El principal factor que ens fa pensar en aquest refredament atmosfèric durant la pròxima setmana és el reforçament de l’anticicló sobre les Illes Britàniques que ens impulsarà aquests vents de component nord des de latituds elevades que arrossegaran cap a nosaltres aquestes masses d’aire molt més fredes.

Serà especialment a partir de dimecres de la setmana vinent quan tot aquest aire fred entrarà a la península Ibèrica. Al mapa següent podeu veure les anomalies de temperatures a 850 hPa previstes per dissabte vinent, valors 10 o 12 graus per sota del que tocaria per aquesta època de l’any a molts punts de la península, segons l’última sortida del model ECMWF.

Pel que fa a possibles nevades a cotes relativament baixes, estem encara massa lluny per preveure res. Caldrà veure si s’acaba formant alguna baixa pròxima a casa nostra que ens impulsi aquest vent més humit que provoqui precipitacions al nostre territori, perquè sembla que de fred, ara per ara, n’estarem servits.

Així doncs, no feu encara un canvi d’armari, aprofiteu les temperatures d’aquest cap de setmana, perquè torna el fred d’hivern a Catalunya la setmana vinent.