L’hivern meteorològic entra per la porta gran a Catalunya

Avui iniciem l’hivern meteorològic al nostre hemisferi i sembla que la meteorologia ens vol acompanyar amb un temps plenament hivernal aquesta setmana.

Després d’un mes de novembre molt càlid arreu de Catalunya, aquest desembre vol començar amb un ambient fred a casa nostre, fred que notarem ja les pròximes jornades i que anirà a més durant el cap de setmana.

Primera entrada freda de l’hivern.

Ha estat començar desembre i canviar radicalment la situació meteorològica, semblava que el fred que volia arribar, però ens trobem a les portes de la primera entrada freda de la temporada.

Demà dimecres, i especialment la matinada de dijous ja esperem un ambient molt més fred. Atenció la matinada i matí de dijous amb valors de temperatura mínima per sota dels 0 graus a molts punts de l’interior de Catalunya.

Serà de cara a divendres i dissabte quan ens entrarà la massa d’aire més freda a casa nostre. Entre un potent anticicló a l’oceà Atlàntic i una profunda zona de baixes pressions entre les Illes Britàniques i el nord de França s’obrirà un passadís de vents polars en direcció a la península Ibèrica.

La inestabilitat augmentarà durant el matí de divendres, una inestabilitat que afectarà quasi exclusivament al Pirineu i de forma indirecta les comarques del nord-est de Catalunya.

Serà cap a la cara nord del Pirineu, Vall d’Aran especialment, on la nevada pot ser més important entre divendres i dissabte, zona millor exposada a aquestes entrades polars marítimes que arriben en aquell sector amb més humitat.

A la resta de Catalunya notarem especialment un ambient més fred, amb una sensació de fredor acusada conseqüència del vent del nord que bufarà amb ganes a partir de divendres i que ens acompanyarà fins a finals de setmana.

Nevada important al Pirineu Occidental

L’entrada polar marítima afectarà especialment a la Vall d’Aran, nord de l’Alt Pirineu i nord d’Andorra on durant els pròxims 5 dies es poden acumular més de 20 o 30 centímetres de neu a les cotes més altes.

De forma més feble la nevada es pot escapar també cap al vessant sud del Pirineu i estem a l’expectativa de possibles sorpreses en forma de flocs de neu anecdòtics la jornada de dissabte amb una cota de neu molt baixa al voltant dels 600 o 700 metres al conjunt de Catalunya a primeres hores del matí.

Durant els pròxims dies anirem afinant la previsió diàriament i personalment en faré un seguiment des d’aquesta web i des de les xarxes socials.

Ara sí, prepareu abrics perquè l’ambient d’hivern arriba per quedar-se.