L’ambient primaveral s’imposarà a finals de setmana

Durant l’última setmana gran part del continent europeu ha viscut una onada de fred molt important.

Catalunya no s’ha vist afectada per aquesta entrada freda, tot i que entre ahir diumenge i avui dilluns la davallada de temperatures ha estat notable, afavorida especialment per una baixa radiació solar al conjunt del territori.

Aquesta important massa d’aire fred que encara avui afecta molts països del continent europeu serà substituïda per una important irrupció d’aire càlid a finals de setmana.

Bona part de l’oest i centre d’Europa passarà del cru hivern a la primavera en qüestió de pocs dies.

Important pujada de temperatures a tot Europa

Al mapa isobàric previst pel pròxim divendres pel model GFS, podeu veure com durant els pròxims dies es formaran importants baixes al nord de l’Atlàntic.

Aquestes baixes, a la seva part davantera, impulsaran vents de component sud que iniciaran el seu recorregut des del nord del continent africà i per tant arribaran acompanyats de masses d’aire molt més càlides que la que ens afecta en aquests moments.

L’ondulació del jet stream serà molt marcada a finals de setmana, de sud a nord, això ens fa pensar que podríem tornar a tenir nous episodis d’alta concentració de pols en suspensió, fet que encara està per veure.

Les temperatures pujaran de forma clara a tot l’oest i centre d’Europa a finals de setmana.

De fet, entre dissabte i diumenge països com França, Holanda, Alemanya podrien tenir valors de temperatura a 850 hPa (1.500 metres d’altitud) d’entre 10 i 12 graus per sobre de la mitjana climàtica, com podeu veure al mapa següent.

Temperatures molt agradables a Catalunya a finals de setmana

Durant aquesta setmana les temperatures pujaran transitòriament a Catalunya, però ho faran especialment cap a finals de setmana.

Entre divendres i diumenge esperem valors de temperatura molt agradables a Catalunya. De fet durant el cap de setmana es podria arribar fins als 20 graus a punts del Pla de Lleida o de l’interior de les Terres de l’Ebre i gran part de Catalunya tindria temperatures entre els 15 i els 18 graus.

A més llarg termini sembla que aquesta situació de bonança i temperatures més altes del que tocaria per l’època es podria allargar força dies, fins a pràcticament acabar aquest mes de febrer.

Veurem si és o no un cop final a aquest hivern o encara hi ha oportunitats per alguna entrada freda destacable a principis de març al nostre territori.