L’ambient primaveral s’acaba, arriba la borrasca Justine

Ahir dijous l’ambient va ser plenament primaveral, o fins i tot d’estiu a les Terres de l’Ebre. Les temperatures es van enfilar per sobre dels 25 graus a molts sectors.

Segons destaca el Servei Meteorològic de Catalunya, 10 de les 148 estacions meteorològiques amb més de 10 anys de dades van superar ahir dijous el seu rècord de temperatura màxima per un mes de gener.

Cal destacar però el rècord de temperatura registrat a l’observatori de l’Ebre. Amb dades des de 1920, ahir va registrar una màxima de 28,1 graus, rècord absolut per un mes de gener en aquest observatori. L’anterior rècord per un mes de gener estava en 26,0 graus de màxima, el mes de gener de 2007.

Avui divendres encara tindrem valors elevats de temperatura a molts sectors del litoral i prelitoral, veurem si no registrem nous rècord en algunes estacions.

Aquest ambient de plena primavera s’acabarà de cara a demà dissabte amb l’arribada d’una important pertorbació, la borrasca Justine.

Arriba la borrasca Justine

Nova borrasca anomenada per l’AEMET d’aquesta temporada. Justine anirà aprofunditzant-se durant la matinada i matí de dissabte davant les costes de la Bretanya Francesa, el seu centre podria baixar per sota dels 980 hPa.

Mapa isobàric previst per AEMET per dissabte 30 de gener a les 13 hores.

Un front fred associat a aquesta baixa arribarà a Catalunya durant el matí i migdia de dissabte. Destacar que aquest front desplaçarà la massa d’aire més temperada que tenim just a sobre i provocarà també precipitacions, especialment al Pirineu i a les comarques de Girona. Podeu consultar la previsió per demà dissabte més detallada al final d’aquesta entrada.

El més destacable a gran part de Catalunya serà l’entrada forta del vent de ponent i de mestral durant el matí i migdia de demà dissabte. La ventada serà important a les zones «clàssiques», sud del Pla de Lleida, Penedès, Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. En aquests sectors se superaran els 70 o 80 km/h.

La ventada i la nevada al Pirineu continuaran diumenge i dilluns, amb el pas de més fronts atlàntics. La nevada que començarà al voltant dels 1.800 metres dissabte, baixarà ràpidament de cota fins als 1.200 o 1.000 metres dissabte al vespre. Atenció perquè fins dilluns en els sectors més elevats del Pirineu, i especialment de la cara nord, es poden acumular més de 60 o 80 centímetres de neu nova.

Previsió de neu acumulada al Pirineu els pròxims 3 dies. Font: Meteoexploration.com

El temps per dissabte 30 de gener

Aquest dissabte esperem l’arribada d’un front atlàntic procedent de la borrasca Justine.

Durant el matí, a primeres hores, tindrem algunes clarianes cap a les comarques del litoral de Girona i del nord de Barcelona. Cel més ennuvolat ja cap a les comarques de Lleida i Tarragona, especialment cap a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça o el Pallars Sobirà.

Ràpidament durant el matí els núvols deixaran un cel molt ennuvolat arreu, núvols més trencats a les Terres de l’Ebre. Esperem ruixats durant el matí i fins al migdia cap a les comarques de Ponent, febles, i cap al Pirineu de Lleida, aquí moderats. Cota de neu inicial al voltant dels 1.800 metres, baixant ràpidament. Difícilment aquests xàfecs arribin a sectors de la Catalunya Central o a les comarques de Tarragona i sud de Barcelona.

Durant la tarda la inestabilitat es traslladarà a les comarques de Girona. Cap al centre i sud de Catalunya s’obriran moltes clarianes amb l’entrada del vent.

Tarda inestable a les comarques gironines amb ruixats i fins i tot alguna tempesta amb calamarsa cap a l’Alt o el Baix Empordà.

Atenció a l’entrada del vent de ponent i mestral a partir del migdia i les primeres hores de la tarda. Vent intens al Pla de Lleida, al Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre que pot superar els 70 o 80 km/h.

Temperatures que començaran a baixar, es notarà especialment al Pirineu. A la resta de Catalunya encara màximes de 17 a 19 graus a molts sectors del litoral i del prelitoral. La baixada es notarà especialment a darrera hora del dia.