L’ambient de tardor arriba per quedar-se

Després de diferents, i contundents, canvis de temps aquestes primeres setmanes del mes d’octubre, sembla que ara d’una vegada per totes l’ambient de plena tardor s’imposarà a Catalunya.

Durant la pròxima setmana les temperatures es mantindran fresques en general, per sota del que tocaria en general a Catalunya per aquesta època de l’any, parlarem per tant d’un ambient de tardor tota la setmana vinent.

Bloqueig anticiclònic al nord d’Europa

Durant la pròxima setmana viurem a Catalunya un ambient fresc en general, especialment durant les nits i matinades.

Entre dimarts i dimecres ens arribarà una nova massa d’aire fred des del nord del continent europeu. L’arribada d’aquestes masses fredes cap al nostre territori és conseqüència d’un potent bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu, que obliga les depressions a circular a latituds més baixes com es pot veure al mapa isobàric següent.

Mapa isobàric previst pel model GFS pel pròxim dimecres 14 d’octubre.

Amb aquesta situació cal esperar enrenou meteorològic i un ambient més fred a bona part del sud del continent europeu, i per tant també a Catalunya.

Entre dimarts i dimecres tornarem a tenir una nova baixada de temperatures, amb valors a 1.500 metres d’altitud entre 2 i 5 graus més baixes del normal per aquesta època de l’any.

Anomalia de temperatures a 850 hPa prevista pel pròxim dimecres 14 d’octubre pel model ECMWF.

A més entre dimarts i dimecres la inestabilitat es tornaria a incrementar especialment cap al Pirineu i comarques del nord-est de Catalunya amb un nou episodi de ruixats.

Aquest ambient fresc, de plena tardor ens acompanyarà com a mínim tota la setmana vinent.