La sensació d’hivern es tornarà a imposar el cap de setmana

Ens troben ja immersos clarament dins del mes d’abril, però el temps primaveral no s’acaba d’imposar a Catalunya.

De fet, aquest cap de setmana esperem una nova baixada de temperatures, que pot tornar a ser força contundent.

A més, aquesta baixada de les temperatures pot arribar acompanyada d’un episodi d’inestabilitat que pot fer que les precipitacions siguin en forma de neu a cotes baixes per l’època de l’any.

Nova baixada de temperatures a finals de setmana

Durant els pròxims dies s’instal·larà al voltant de les Illes Britàniques un robust anticicló que enviarà a casa nostra, en forma de moviment retrògrad, en contra de la circulació habitual atmosfèrica al nostre territori, masses d’aire més fredes des del centre del continent europeu.

Aquestes situacions solen provocar a Catalunya una marcada caiguda de les temperatures i normalment poques precipitacions, ja que solen arribar acompanyades de vents de gregal que no arriben gaire carregats d’humitat.

En algunes ocasions, com pot ser la d’aquest divendres i dissabte, aquest aire fred en alçada acaba provocant la formació de baixes al voltant de la costa catalana, que afavoreixen un augment de la humitat i per tant també la possibilitat de precipitacions al nostre territori.

Tot plegat, el fred i les precipitacions, contribueixen a possibles episodis de nevades a cotes relativament baixes, un fet que pot ocórrer entre divendres i dissabte d’aquesta setmana segons ens indiquen els mapes.

Petit embossament fred en alçada i nevades a cotes baixes

Ara per ara la majoria de models meteorològics indiquen que un embossament fred, de fins a -31 o -32 graus a 5.500 metres d’altitud, faria diana sobre el territori català, augmentant de forma clara la inestabilitat. Hi ha models, com el model ICON, que ens indiquen valors de fins a -33 o -34 graus, com es pot veure al mapa següent:

Seria entre divendres i dissabte quan podríem tenir xàfecs i ruixats a bona part de Catalunya, amb una cota de neu baixa o molt baixa al voltant dels 500 o 600 metres tan sols.

Per descomptat tornarien a parlar d’un ambient fred o fins i tot molt fred a partir de divendres a molts sectors de Catalunya i una matinada de dissabte també especialment freda per l’època de l’any.

Caldrà estar molt atents a les actualitzacions dels mapes els pròxims dies perquè encara ballarà molt el pronòstic. El que tenim més clar és que de moment de sensació de plena primavera els pròxims dies, en tindrem poca.