la neu pot fer acte de presència fora del Pirineu aquest divendres

Fa dies que seguim de prop el canvi de temps que ens ha d’arribar cap a mitjans i finals de setmana, el començarem a notar especialment a partir de dijous.

Es confirma una important irrupció freda per les dates, una irrupció freda que abraçarà gran part del continent europeu fins a la península Ibèrica i que ens deixarà valors de temperatura de nou hivernals a les portes ja de la primavera.

A l’animació següent, de l’última sortida del model GFS, podeu observar com l’aire fred s’anirà escolant per tota l’Europa Central fins a arribar als països i regions de l’Europa més occidental entre dijous i dissabte.

El canvi de masses d’aire serà notable a totes les capes de l’atmosfera. Durant el dia d’avui les temperatures a 850 hPa (1.500 metres d’altitud aproximadament) s’han mogut entre els 4 i 7 graus a Catalunya, divendres s’esperen valors de -2 a -4 graus a la mateixa altitud.

El màxim d’aire fred sembla que arribarà entre divendres i fins a la matinada i matí de dissabte.

Si observem les temperatures una mica més amunt, al voltant dels 500 hPa (uns 5.500 metres aproximadament), la variació entre models és més gran a hores d’ara pel que fa a la intensitat de la glopada freda.

Els models durant les últimes sortides encara difereixen molt en el posicionament final d’aquesta bossa freda, de menys de -30 graus a 500 hPa, una veritable «bomba freda en alçada» que ha de ser la que ens porti les sorpreses en forma de neu fora del Pirineu.

Observant també l’última sortida del model GFS, veiem com aquest ens fa passar per sobre literalment la bossa freda de -30 a -32 graus de cara a divendres.

Possibilitat de neu fora del Pirineu divendres

Ara per ara sembla que divendres serà la jornada més inestable d’aquest episodi fred a les portes de la primavera. A poc a poc anirem afinant més la intensitat d’aquestes possibles precipitacions i també la cota final de la nevada.

Segons els últims models cal esperar un divendres molt inestable, amb un cel variable arreu, amb estones de sol, però també amb el creixement convectiu de nuvolades afavorit per aquesta bomba freda, si es que finalment ens afecta de ple.

Així doncs esperem ruixats, especialment a partir de divendres al migdia a molts sectors, que en moments d’intensitat podrien ser en forma de neu al voltant dels 500 o 400 metres.

Ara per ara, res d’una gran nevada a Catalunya, ni generalitzada ni abundant (fora del Pirineu), però sí un divendres entretingut meteorològicament.