Inici d’any amb possibilitat de neu a moltes comarques

Tant desembre com especialment l’inici de gener són típicament anticiclònics a Catalunya, amb glaçades i dies especialment freds a l’interior de Catalunya on la boira és present, fins i tot setmanes senceres.

Aquest final de 2020 i inici de 2021 la situació serà molt diferent. Seguim immersos en aquesta variabilitat, amb el pas de sistemes frontals més o menys actius i amb entrades de nord que mantenen les temperatures força fredes durant dies, i així seguirà la situació.

Fins i tot, de cara a Cap d’Any, divendres vinent, una petita baixa davant la costa catalana podria fer les delícies de milers d’aficionats a la meteorologia, i als no tan aficionats també, i és que aquesta baixa podria provocar nevades en un bon grapat de comarques catalanes, a cotes relativament baixes o molt baixes.

Cap d’any emblanquinat a Catalunya

Des de fa uns dies anem seguint aquesta baixa que dibuixen els models davant la costa catalana pel pròxim divendres dia 1 de gener. Al mapa següent podeu veure l’última sortida del model GFS, model que insisteix des de fa dies en aquesta possibilitat. També insisteixen models com l’ICON O ARPEGE.

Aquesta baixa provocarà un lleuger augment de la humitat cap al litoral i prelitoral, especialment entre Girona i Barcelona on s’haurien de produir la major part de les precipitacions. Aquesta humitat juntament amb unes temperatures molt baixes a totes les capes de l’atmosfera ens fa pensar en cotes de neu al voltant dels 500 metres teòrics, tot i que en moments de xàfecs més intensos la cota estaria per sota.

Al següent mapa, del model ICON, podeu veure la previsió de pluja per divendres a les 13 hores. Com veieu la major part de les precipitacions es concentraran entre el Penedès i la Selva, o el Baix Empordà. Indicant amb ratlles blanques teniu els punts on podria veure’s nevar, que coincideixen amb els sectors del prelitoral i de les comarques més interiors.

Ara per ara, no podem preveure una nevada costanera a Catalunya, però sí que estem davant d’una situació bona per veure nevar en un bon grapat de comarques, i veure molts cims del prelitoral i interior de Catalunya blancs per començar l’any.

Posteriorment tindrem, sembla, més oportunitats. El mes de gener vol començar molt dinàmic a Catalunya.

Pere Almendárez Ramírez, administrador i creador de www.peremeteo.com