Final d’any amb ambient fred i algunes nevades febles

Fa dies que anem seguint la interessant situació meteorològica que ens ha d’afectar per acabar aquest 2020 i iniciar l’any 2021.

Continuarem amb una atmosfera molt dinàmica a casa nostra amb el pas de sistemes frontals, arribada de masses d’aire molt fred que faran que el temps continuï variable en conjunt.

Entre demà dijous i divendres ens creuarà un nou sistema frontal, obrint de nou les portes a aire més fred, que juntament amb una petita baixa davant la costa catalana, augmentarà la possibilitat de nevades fora del Pirineu, tot i que en conjunt aquestes seran febles.

El temps per dijous 31 de desembre

Dijous esperem l’arribada d’un sistema frontal que arribarà a última hora de la tarda.

Durant el matí tindrem moltes clarianes a la meitat est de Catalunya. Primeres bandes de núvols deixant el cel enterbolit ja cap a les comarques de Lleida i de l’interior de Tarragona. Cap a l’Alt Pirineu i l’Aran ja durant el matí tindrem un cel molt ennuvolat.

A mesura que avancin les hores els núvols guanyaran terreny de Ponent a Llevant i deixaran un cel mig ennuvolat arreu.

Arribaran les primeres precipitacions per les comarques del Pirineu de Lleida, per la Franja de Ponent a última hora de la tarda, febles en conjunt, amb una cota de neu al voltant dels 700 o 800 metres.

Durant el vespre i la nit les precipitacions, molt febles, també afectaran les comarques de l’interior de Tarragona, on es pot veure nevar als Ports o Prades, i també cap a l’Altiplà Central, Catalunya Central, amb una cota de neu al voltant dels 800 metres, localment per sota.

Bufarà vent de ponent durant el matí i el migdia, localment moderat en sectors enlairats del prelitoral central.

Temperatures que començaran a baixar a última hora del dia.

Divendres amb possibilitat de nevades febles al prelitoral i l’interior de Catalunya

De cara a divendres de matinada i durant les primeres hores del dia s’hauria de formar una petita baixa davant la costa catalana.

Aquesta hauria d’afavorir una aportació d’humitat i un increment de precipitacions durant les primeres hores de divendres, especialment cap al sector de la Catalunya Central, prelitoral de Barcelona, interior de Girona.

Amb uns valors de temperatura entre -1 i -2 graus a 850 hPa i entre -27 i -29 graus a 500 hPa, esperem una cota de neu teòrica al voltant dels 500 o 600 metres.

Durant les primeres hores de divendres pot nevar al voltant dels 500 metres cap al Berguedà, el Ripollès, Osona, Bages, Vallès Occidental i Oriental, la Selva, el Moianès, l’Anoia.

Previsió de precipitacions del model ARPEGE per divendres a les 10 hores. Observeu previsió de neu a bona part de l’interior de Catalunya. Font: Meteociel.

Alguns models també indiquen aquesta nevada cap al prelitoral de Tarragona o el Penedès durant el matí i migdia de divendres, la part més incerta encara del prònostic que intentarem acabar de definir demà.

Tenim per endavant jornades de seguiment meteorològic i és que l’any 2021 començarà amb altres episodis molt interessant meteorològicament parlant a Catalunya.