Entrada de vents de nord per acabar el mes de setembre

Tot just iniciada la tardor astronòmica i ja tindrem el primer canvi de temps destacable que ens transportarà a un ambient de plena tardor a Catalunya.

A partir de divendres «patirem» una entrada de vents de component nord notable, que provocaran una notable baixada de temperatures, fort vent i una nevada destacable a les cotes més altes del Pirineu.

Entrada del vent de nord

L’entrada dels vents del nord ens afectarà durant la jornada de divendres, ja a primeres hores del matí, després que durant la tarda i nit de dijous ens creui un front fred que no sembla que hagi de ser gaire actiu.

Aquest front fred es despenjarà d’una potent borrasca situada entre les Illes Britàniques i els Països Baixos, i formarà un potent passadís de vents de component nord, amb un gradient de pressió notable, entre aquesta mateixa borrasca i l’anticicló de les Açores, com es pot veure al mapa isobàric adjunt a continuació.

Mapa isobàric previst per divendres 25 de setembre de 2020

Aquestes línies isobàriques tan juntes ens indiquen fort vent, i es que la ventada serà destacable a bona part del centre i sud de Catalunya. Divendres entre el matí i el migdia el vent de mestral pot bufar amb molta intensitat a les comarques de Lleida i Tarragona, amb cops superiors als 60 o 70 km/h, puntualment per sobre dels 80 o 90 km/h a punts habituals (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre). També bufarà amb ganes a zones menys habituades a aquest fort vent, Catalunya Central o les comarques metropolitanes de Barcelona.

El vent no acabarà d’afluixar en tota la jornada de divendres, de fet cap a les Terres de l’Ebre el vent podria seguir bufant fins al pròxim diumenge amb moderada intensitat.

Baixada de temperatures

Aquests vents del nord acompanyaran una massa d’aire més freda des del nord del continent. Les temperatures baixaran de forma notable divendres ja cap al Pirineu, i dissabte es notarà aquesta baixada arreu de Catalunya.

Temperatures previstes a 850 hPa per divendres 25 de setembre.

La matinada de dissabte serà de plena tardor, freda fins i tot al Pirineu. Moltes temperatures mínimes baixaran fins als 5 o 6 graus a les comarques de l’interior i a la costa alguns valors podrien estar al voltant dels 10 graus.

L’excepció la tindrem a les comarques del litoral central i sud, i a les Terres de l’Ebre on el fort vent farà que les temperatures no baixin tant en aquests punts.

Les màximes més altes arribaran dissabte als 20 o 22 graus a les comarques del sud. Diumenge ja es recuperaran fins als 23 o 25 graus als punts més càlids del territori.

Primera nevada notable al Pirineu

Un altre fenomen destacable d’aquest canvi de temps serà la neu. Durant la jornada de divendres la nevada serà notable a tot el Pirineu, especialment a la cara nord per sobre dels 1.800 metres. La cota pot baixar divendres al migdia fins als 1.600 o 1.500 metres fins i tot.

Els mapes d’acumulació de neu ens indiquen xifres notables a les cotes més altes d’acumulacions superiors als 20 centímetres els pròxims 3 dies, especialment al Pirineu més occidental.

Acumulació de neu prevista pels pròxims 3 dies al Pirineu.