El vent i la neu aniran a la baixa aquest cap de setmana

El canvi de temps d’aquest divendres ens ha dut de cop i volta l’ambient de tardor a Catalunya.

El vent ha estat el fenomen més destacable i general d’aquest canvi de temps, un vent que ha estat fort a moltes comarques. Cal destacar ratxes superiors als 100 km/h al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, a l’Alt Empordà i també als cims més elevats del Pirineu.

Pel que fa a la nevada, ha estat moderada, segons el previst, a les cotes més altes del Pirineu, especialment de la cara nord. La cota de neu ha arribat a baixar fins als 1.300 metres de forma esporàdica.

De cara a aquest cap de setmana el temps millora, tot i que encara notarem els efectes d’aquest canvi de temps.

El temps per dissabte 26 de setembre

Aquest dissabte vindrà marcat per un temps molt estable al centre i sud del territori català. En aquest sector el sol serà el clar dominador del cel i el vent seguirà bufant de mestral amb moderada intensitat. Vent encara fort a les Terres de l’Ebre durant tota la jornada de dissabte. El mestral afluixarà una mica a les comarques del sud de Lleida, al Camp de Tarragona i al Penedès.

La tramuntana encara bufarà amb intensitat als cims del Pirineu i a l’Alt Empordà, especialment al matí.

La nevada anirà clarament a menys al Pirineu, tot i que no acabarà de desaparèixer a la cara nord. A última hora de dissabte es reactivarà la precipitació al Pirineu però amb una cota de neu que pujarà ràpidament per sobre dels 1.800 o 1.900 metres. Durant la tarda també es poden escapar alguns ruixats cap al sector interior de Girona, Alt i Baix Empordà especialment.

Temperatures mínimes més baixes arreu, es notarà especialment la refrescada allà on el vent encalmi una mica durant la nit. En canvi les temperatures màximes pujaran, especialment cap al litoral de Tarragona on es podria arribar als 22 o 23 graus de màxima.

El temps per diumenge 27 de setembre

Diumenge de matinada i durant les primeres hora del matí cal destacar el reforçament de la tramuntana a l’Alt Empordà i cims del Pirineu, bufarà amb forta intensitat. El mestral també bufarà fort a les Terres de l’Ebre.

Aquests vents als dos extrems de Catalunya afavoriran l’efecte «rebuf» al litoral i prelitoral central amb vents de component més marítim que podrien provocar el creixement de nuvolades en aquests sectors que esperem que acabin deixant alguns xàfecs durant el matí.

Aquests xàfecs podrien ser localment moderats a les comarques del litoral nord de Barcelona i comarques del sud de Girona.

Més sol en conjunt diumenge a la meitat oest i sud de Catalunya.

Les temperatures mínimes baixaran una mica més, especialment allà on el vent encalmi del tot durant la nit (interior de Girona i Barcelona). Les màximes s’aniran recuperant arribant fins als 23 o 24 graus a les Terres de l’Ebre i comarques de Ponent.