El pas d’una Dana ens portarà algunes pluges a partir de diumenge

Canvi de temps que arribarà a finals d’aquest cap de setmana amb l’aproximació d’una DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts), que ens deixarà algunes pluges a partir de diumenge a la tarda i que es faran més generals i abundants la nit i matinada de dilluns.

Una DANA és una petita bossa d’aire fred en alçada que queda aïllada de la circulació habitual atmosfèrica. Aquestes bosses fredes en alçada solen anar associades a episodis de pluja intensa i inundacions a la regió mediterrània, tot i que no sempre és així.

De fet aquest cap de setmana una DANA passarà per Catalunya i tot i que inestabilitzarà el temps de forma notable, i ens deixarà precipitacions a partir de diumenge a la tarda, no sembla que estiguem davant d’un episodi de pluja intensa.

L’aproximació d’aquest embossament fred en alçada farà que tinguem un diumenge molt ennuvolat arreu, tot i que les precipitacions sembla que no començaran a arribar fins passat el migdia o cap a primeres hores de la tarda cap a les comarques de les Terres de l’Ebre.

Al llarg de la tarda i el vespre la pluja a poc a poc anirà guanyant terreny i s’endinsarà fins a les comarques del Pla de Lleida, el Camp de Tarragona i el Penedès i ja de matinada afectarà bona part del territori.

La majoria de models ens indiquen precipitacions minses, d’entre 2 i 10 mm.

A l’animació següent, podeu veure l’evolució de les precipitacions segons el model ECMWF per la jornada de diumenge i dilluns.

Si voleu saber més sobre que és una DANA, com es formen i com evolucionen, podeu fer clic al següent enllaç i entrareu a un article que vaig escriure al blog de la web parlar-ne amb més profunditat.

Dissabte gris però encara sense precipitacions

Demà dissabte encara no notarem els efectes de la DANA, tot i que els núvols seran força abundants arreu de Catalunya.

Dissabte al matí esperem un cel molt ennuvolat a gran part de Catalunya, especialment cap a les comarques costaneres de Tarragona, de Barcelona i en conjunt arreu de les comarques gironines. Més clarianes cap a les comarques de Lleida.

Durant el migdia s’obriran clarianes arreu, els hi costarà més cap a les comarques gironines, on els núvols baixos no acabaran de desaparèixer del tot.

A última hora de la tarda els núvols tornaran a guanyar protagonisme per les comarques del sud i de Ponent.

Tot i els núvols abundants no esperem precipitació durant la jornada de dissabte.

Temperatures sense gaires variacions, o mínimes una mica més altes arreu del territori.