El fred més intens es trasllada a l’est d’Europa

Fa dies que Filomena ens va deixar, amb un paisatge blanc a gran part de Catalunya, que en alguns punts encara es manté.

La neu es va convertir en gel en molts casos, amb nits gèlides especialment en aquest territori nevat. L’anticicló ens ha acompanyat aquestes últimes jornades, ajudant encara més a conservar aquest aire fred a les capes més superficials de l’atmosfera.

Durant els pròxims dies no esperem grans canvis en el temps, només una lleugera baixada de temperatures de cara a divendres, amb una entrada dels vents de nord més marcats que també arribarien acompanyats d’una lleugera nevada cap al Pirineu.

Important entrada d’aire fred a l’est d’Europa

Anomalia de temperatures a 850 hPa prevista pel model ECMWF pel pròxim dissabte. Observeu temperatures de fins a 16 graus per sota del normal a Bielorússia.

L’aire més fred del continent europeu el trobarem afectant els països de la meitat est. Entre demà i divendres es despenjarà una important massa d’aire fred que provocarà un ambient de cru hivern al centre i especialment a l’est d’Europa.

Posteriorment, de cara a finals de setmana, aquesta massa freda es traslladarà cap als Balcans i Turquia.

El temps per dijous 14 de gener a Catalunya

Aquest dijous continuarem parlant d’un temps molt estable en conjunt a Catalunya.

Un dia més durant el matí seran extenses les boires cap a la Depressió Central. Afectant també altres fondalades i planes interiors, com el Pla de Bages o la Plana de Vic. També s’estendran per la Vall de l’Ebre. En molts casos boira gebradora.

A la resta del territori matí amb més sol que no pas núvols tot i que en tindrem de tipus alt deixant el cel enterbolit en alguns moments.

Durant la tarda augment clar dels núvols a l’extrem nord. Fins i tot a última hora del dia podria nevar de forma feble cap a la Vall d’Aran i l’Alt Pirineu. A la resta del territori núvols en augment, de tipus alt que deixaran un cel esmorteït durant la tarda.

Vent moderat als dos extrems de Catalunya. El vent del nord es reforçarà també a última hora del dia als cims més elevats del Pirineu.

Temperatures mínimes lleugerament més altes. Es repetiran glaçades a molts punts de l’interior, però més febles que dies enrere.

Màximes sense gaires canvis en conjunt o una mica més baixes.