El fred continuarà els pròxims dies. La neu encara sense confirmar.

Molt s’està parlant durant els últims dies del possible episodi de neu extens i intens que pot afectar bona part de la península Ibèrica i que hauria d’arribar també a Catalunya.

La veritat és que tot i faltar pocs dies per l’episodi, que seria entre els dies 8, 9 i 10 de gener a Catalunya, la incertesa del pronòstic és enorme.

Eliseu Vilaclara, director del Servei Meteorològic de Catalunya, ha explicat aquest matí en un tweet, la clau per, no només aquesta, si no per la majoria de les nevades generals que es produeixen a Catalunya.

La interacció entre una massa d’aire més temperada i humida i una de més freda, han de buscar un equilibri sobre Catalunya, que en molts casos és complicat o molt complicat.

La incertesa del pronòstic actualment rau en aquest fet, i en què els models no acaben de veure aquest equilibri, cadascun modelitzant més fred i menys pluja i d’altres més pluja i menys fred.

A hores d’ara crec personalment que acabarà nevant en un bon grapat de comarques, especialment de l’interior de Tarragona, de les comarques de Lleida o a l’Altiplà Central. Tindrem sorpreses en forma de neu a cotes molt baixes a les Terres de l’Ebre, fins i tot Camp de Tarragona.

Fins ara el model Europeu, ECMWF, és el que ha anat mantenint la previsió d’una nevada extensa i força important a Catalunya. No així el GFS, model americà, que ha variat molt entre sortides.

A continuació mostrem el mapa de neu acumulada fins dissabte segons el model ECMWF, agafeu aquest mapa amb molta cautela, ja que haurem de seguir encara les sortides dels models les pròximes hores.

Neu acumulada fins dissate 9 a les 12 hores. Font: tiempo.com

Podem dir que queda partit per veure nevar a molts punts del litoral, fent un símil futbolístic, però estem ja en temps afegit i no ho podem afirmar.

Paciència i a seguir atentament la informació meteorològica els pròxims dies.

El temps per dimecres 6 de gener

El dia de Reis vindrà marcat per un temps força estable a Catalunya però amb un ambient molt fred arreu.

Durant el matí tindrem intervals de núvols cap al litoral central i litoral de Girona, deixant un cel mig ennuvolat. Matí amb boires locals al Pla de Lleida i l’Altiplà Central, un dia més boira gebradora. Sol a la resta del territori.

Durant la tarda els núvols de la costa central no acabaran de marxar. Es formaran també algunes nuvolades cap a l’interior de Girona, poc importants. A darrera hora del dia, augment de núvols alts per les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona.

Ambient molt fred durant tota la jornada.