Dissabte amb neu a gran part de Catalunya

Ens trobem a poques hores ja per un episodi de neu important a Catalunya, dels més importants dels últims anys, especialment per la seva extensió i potser per la seva intensitat en algunes comarques interiors.

Durant la matinada de dissabte l’aproximació de la borrasca Filomena ens enviarà vents amb més càrrega d’humitat que aniran repartint precipitacions de sud a nord afectant gran part de Catalunya.

La cota de neu inicial, de matinada, serà molt baixa, així que la gent de les comarques del litoral que vulgui veure nevar haurà de matinar. Ràpidament durant el matí la cota de neu pujarà i la neu quedarà restringida a punts de muntanya i de l’interior de Catalunya.

El temps per dissabte 9 de gener.

Durant la matinada les precipitacions guanyaran terreny ràpidament de sud a nord, afectant les comarques de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i del sud de Lleida principalment.

Ràpidament aquestes precipitacions s’estendran per la resta de Catalunya, febles en conjunt. Les més abundants les esperem cap a l’interior i prelitoral de Tarragona.

Cota de neu durant la matinada molt baixa, al voltant dels 200 metres al litoral central i sud, encara que de forma puntual es veurà nevar fins a nivell de mar. Cota al voltant dels 200 o 300 metres cap al litoral o prelitoral de Girona.

A primeres hores del matí, amb precipitacions afectant gran part de Catalunya, la cota de neu començarà a pujar de forma decidida, tot i que ho farà de forma molt irregular. En principi durant el matí la neu ja pujarà fins als 400 o 500 metres. Cota més baixa a l’interior de Tarragona i Pla de Lleida, aquí amb una cota que pot aguantar al voltant dels 200 o 300 metres només.

Durant el migdia podem tenir una petita treva pel que fa a precipitacions al litoral central, especialment comarques de Barcelona i també cap a punts del Pirineu.

Durant la tarda es reactivaran les precipitacions, especialment a les comarques de Tarragona i Lleida on la nevada serà abundant per sobre dels 500 o 600 metres.

Al final del dia per tant s’haurà vist nevar a gran part del territori català, tot i que d’acumulacions importants n’esperem només al prelitoral i l’interior.

Atenció especial a sectors de l’interior de Tarragona, sud del Pla de Lleida, Altiplà Central i també cap a la Serralada Transversal. En aquests punts en tot el dia es podrien acumular més de 20 o 30 centímetres de neu.

Atenció també al vent, que bufarà fort al litoral central, especialment al sector de Barcelona amb ratxes que a primera línia de la costa superaran els 60 o 70 km/h.