De la pluja al fred de rigorós hivern a Catalunya

L’episodi de llevant dels últims dies ens ha deixat quantitats importants de pluja i importants nevades també cap al Pirineu.

La borrasca ens abandona ja aquest dijous a l’espera d’un nou canvi de temps de cara al cap de setmana.

El pròxim canvi de temps vindrà protagonitzat per noves nevades importants al Pirineu i el que més notarem, una important baixada de les temperatures.

Entrada d’aire polar

Durant el cap de setmana el vent de component nord serà el dominant. De fet, s’obrirà un important passadís de nord des del sector més septentrional del vell continent fins a la península Ibèrica, provocant una important davallada de les temperatures.

A l’animació següent podeu veure com s’origina aquest passadís de vents de nord, amb un potent anticicló cap a l’oceà Atlàntic i profundes borrasques situades cap a l’oest d’Europa.

Així doncs notarem un ambient sensiblement més fred, de ple hivern a muntanya el pròxim cap de setmana i que s’allargarà durant la setmana vinent.

Les glaçades les matinades de diumenge i dilluns sembla que poden ser força generals a l’interior, especialment allà on el fort vent ho permeti.

Les temperatures màximes també quedaran força tocades i els valors més elevats, pròxims als 10 o 12 graus, els haurem d’anar a trobar a punts del litoral entre les jornades de diumenge i dilluns.

Nevada important al vessant nord del Pirineu

L’entrada de vents de component nord farà que cap al vessant nord el temps sigui força inestable, amb una nevada que anirà a més durant el matí de dissabte i que s’allargarà fins dilluns, quan podria ser moderada.

Els mapes d’acumulació de neu pels pròxims 5 dies són molt optimistes per acumular gruixos importants al vessant nord especialment, amb acumulacions que poden superar els 50 centímetres.