Contundent baixada de temperatures aquesta setmana a Catalunya

Després d’un final de Setmana Santa amb força estabilitat i especialment unes temperatures molt agradables, aquesta setmana el vent de component nord serà el dominant i vindrà acompanyat d’una massa d’aire molt més freda que provocarà una contundent baixada de temperatures.

El fred de ple hivern torna a Europa

Doncs si, quan ja semblava que ens trobàvem immersos d’uns d’una tònica meteorològica primaveral, aquesta entrada polar farà reviure la sensació de ple hivern a bona part del continent europeu.

Avui les temperatures ja cauen en picat cap a les Illes Britàniques, Països Baixos, Bèlgica o també el nord d’Alemanya.

A l’animació de temperatures a 850 hPa següent, podeu veure l’evolució d’aquestes les pròximes hores. Observeu com aquesta massa freda anirà desplaçant-se cap al sud, provocant aquesta contundent baixada de temperatures.

Als mapes isobàrics previstos per avui podem veure de forma molt clara també, el potent passadís de vents del nord que s’ha format entre un potent anticicló al voltant de Groenlàndia i una profunda baixa davant dels països escandinaus.

Ambient més fred a Catalunya a partir de dimarts

Avui dilluns encara no notarem aquesta baixada de temperatures a Catalunya. De fet, les últimes sortides dels models han rebaixat de forma notable la contundència de la massa freda al nostre territori.

Dimarts les temperatures començaran a baixar, especialment cap al Pirineu i les comarques de Girona, on els núvols seran més abundants.

Entre dimarts i dimecres podem tenir alguns xàfecs entre Girona i Barcelona, coincidint amb l’entrada dels vents de mestral i tramuntana, el que coneixem com l’efecte rebuf.

Serà durant la jornada de dimecres quan l’ambient serà notablement més fred arreu de Catalunya amb màximes que com a molt arribaran als 14 o 15 graus cap als punts més càlids del territori, comarques de Ponent i de la Vall de l’Ebre.

Sembla que finalment no caldrà patir per l’efecte de les glaçades. La rebaixa de l’aire fred, la nuvolositat a molts sectors i l’efecte del vent dificultarien que les temperatures mínimes baixessin dels 0 graus.

Tot i això, en algunes valls prepirinenques i en sectors enclotats de l’interior, tant la matinada de dimecres com la de dijous alguns valors mínims molt probablement s’acostin als 0 graus.

Ja de cara a dijous sembla que les temperatures es tornarien a recuperar, però no s’observen entrades d’aire gaire càlides pels pròxims dies, més aviat tot el contrari.