Contundent baixada de temperatures aquest inici de novembre a Catalunya

Aquest mes de novembre vol començar amb dinamisme meteorològic a Catalunya.

Durant els pròxims dies tindrem un mica de tot, vent, pluja, neu i especialment un ambient més fred arreu del territori català.

Les temperatures seran força fredes per l’època a finals de setmana.

Entrada freda considerable per un inici de novembre

Durant les pròximes hores l’anticicló de les Açores es desplaçarà cap al centre i nord de l’Atlàntic, obrint un important passadís de vents de component nord sobre l’oest del continent europeu.

Aquests vents del nord arrossegaran una rellevant massa d’aire fred des del nord d’Europa, provocant una contundent baixada de les temperatures.

Al següent mapa, del model GFS, podeu observar aquest passadís de vents de nord sobre el mapa de pressió a nivell del mar prevista per dimecres vinent:

Així doncs esperem una contundent baixada de temperatures arreu de Catalunya a partir de demà dimarts, però que notarem especialment a mitjans i finals de setmana, amb un ambient que podríem considerar d’inici d’hivern.

Primera nevada considerable de la temporada al Pirineu

Dimecres coincidint amb un augment de l’aire fred i l’aproximació d’un sistema frontal, esperem un dia inestable amb ruixats especialment al Pirineu i comarques del nord-est de Catalunya.

La cota de neu baixarà de forma notable durant la jornada de dimecres per sota dels 1.400 o 1.300 metres al Pirineu i els models comencen a indicar la primera nevada considerable de la temporada a la serralada.

Avui dia, i si observeu el següent mapa previst de neu acumulada pels pròxims cinc dies, es podrien acumular més de 15 centímetres de neu cap a punts elevats de la Vall d’Aran i del nord del Pallars Sobirà.

Possible episodi de pluja important a finals de setmana

A causa de l’important desallotjament d’aire fred que tindrem aquesta setmana, els models insinuen la formació d’una petita baixa al voltant de les Balears a finals de setmana, que podria provocar un episodi de pluges intenses entre Catalunya i les Balears.

Caldrà seguir els models els pròxims dies per confirmar, o no, la formació d’aquest petit centre de baixes pressions, ja que la probabilitat d’encert a tants dies vista i d’un fenomen tan reduït i tan canviat com aquest és, a hores d’ara, molt baixa.

Recordeu que podeu consultar el pronòstic del temps diari per Catalunya al meu Instagram. Busqueu-me per @peremeteo