Cap de setmana més inestable a Catalunya

Després de la baixada de temperatures que hem notat avui a tot el territori, sembla que durant el cap de setmana podria arribar la pluja a moltes comarques.

Divendres amb els primers ruixats

La primera oportunitat per regar, encara que sembla que de forma minsa, una bona part del territori català, ens arribarà aquest divendres.

Una zona de baixes pressions, que avui està situada pròxima a l’illa de Madeira, s’anirà desplaçant durant les immediates hores cap a l’oest de la península Ibèrica inestabilitzant de forma notable el temps a bona part de la meitat oest peninsular.

A Catalunya la seva influència, minsa, com passa la majoria de vegades que ens arriben borrasques des de l’atlàntic, la notarem divendres a partir del migdia i especialment durant la tarda. Al mapa isobàric previst per divendres podem observar aquestes línies d’inestabilitat aproximant-se a Catalunya de cara a divendres al migdia.

Aquestes línies d’inestabilitat ens ha de creuar durant el migdia i la tarda, amb precipitacions associades a un front càlid o oclús i per tant no esperem precipitacions gaire destacables en conjunt, tot i que sí que esperem que aquests ruixats puguin afectar una bona part del territori català.

Al mapa de pluja acumulada previst per divendres, segons el model GFS, ens mostra aquests registres d’entre 1 i 5 mm afectant bona part del litoral i prelitoral català.

Diumenge arriba un solc fred

De cara a la jornada de diumenge, tot i que encara queda una mica lluny i s’haurà d’afinar molt més el pronòstic, sembla que un solc fred més contundent inestabilitzarà de forma més notable l’atmosfera sobre Catalunya.

Aquest solc fred entrarà per la zona del Cantàbric i aportarà una massa d’aire molt més freda en alçada que podria provocar la formació de xàfecs i fins i tot algunes tempestes la tarda i vespre de diumenge, especialment a la meitat oest de Catalunya.

Al mapa següent podeu observar aquest solc fred amb la previsió de temperatures a 500 hPa (aproximadament 5.500 metres d’altitud), previst pel model GFS.

Després de la lleugera recuperació de temperatures que notarem entre demà dijous i fins dissabte, de nou amb l’arribada d’aquest solc fred les temperatures tornaran a baixar de forma contundent de cara a diumenge i especialment dilluns de la setmana vinent.

Així doncs, ens espera un cap de setmana entretingut i força mogut meteorològicament parlant amb canvis de temps propis del mes d’abril i propis de la primavera a casa nostra.