Cap de setmana inestable abans de l’arribada de l’ambient més fred

De nou aquest cap de setmana esperem un canvi de temps notable arreu de Catalunya. El més destacable serà la baixada de temperatures, una baixada que notarem especialment dissabte al vespre i durant la jornada de diumenge.

Abans de l’arribada d’aquesta entrada freda tindrem un episodi d’inestabilitat durant la jornada de dissabte que afectarà especialment les comarques de Girona i Barcelona.

Divendres amb molts núvols i algunes precipitacions febles

Aquest divendres esperem un dia amb núvols molt abundants arreu de Catalunya.

Durant el matí esperem un cel molt ennuvolat a tot el litoral i prelitoral, especialment al litoral central, entre el Camp de Tarragona i el Maresme. No descartem durant el matí alguns plugims febles en aquest sector.

Durant el migdia i la tarda els núvols seran més trencats a les comarques interiors de Catalunya, al litoral encara seran abundants, especialment cap al Camp de Tarragona on es mantindrà una tarda força ennuvolada.

Durant la tarda poden descarregar alguns xàfecs cap al Pirineu, especialment a la Vall d’Aran, el Ripollès, la Garrotxa i nord d’Osona.

Temperatures sense gaires canvis, poc fred durant la nit. Temperatures una mica més baixes al litoral, allà on els núvols siguin més abundants durant tota la jornada.

Dissabte amb més ruixats

Dissabte tindrem una jornada amb més inestabilitat, que afectarà especialment les comarques de Girona i Barcelona.

Esperem l’arribada d’una llengua d’aire fred en alçada que afavorirà el creixement de nuvolades de desenvolupament vertical.

Als dos extrems de Catalunya el vent de mestral i de tramuntana es reforçaran de forma notable, quedant a rebuf d’aquest vent les comarques de Barcelona i de l’interior de Girona.

Serà en aquest sector on durant la tarda esperem que descarreguin alguns ruixats, que localment poden ser moderats i anar acompanyats de calamarsa i tempesta, especialment entre el Ripollès, la Garrotxa, Osona, el Pla de l’Estany, Gironès i la Selva.

Pluja prevista pel model WRF per dissabte a la tarda. Font: Meteociel

Al llarg de la tarda i el vespre, aquests xàfecs arribaran també al litoral i prelitoral de Barcelona, fins al Maresme, el Vallès, el Barcelonès, i fins i tot no descartem que arribin fins al Garraf o el Camp de Tarragona.

A partir de dissabte a la tarda ja notarem l’ambient més fresc a les comarques del nord de Catalunya, poc es notarà encara al sud amb el vent reescalfat de mestral.

Diumenge de rebuf

La situació de rebuf no acabarà de desaparèixer diumenge. Per tant de nou esperem una jornada molt variable al litoral i prelitoral central, especialment entre el Garraf i el Maresme.

En aquest sector poden sovintejar les nuvolades i els ruixats durant pràcticament tota la jornada, a la resta de Catalunya la probabilitat de xàfecs serà molt reduïda.

També cal esperar alguns xàfecs, en forma de neu, cap a punts del nord de la Vall d’Aran i de l’Alt Pirineu que de cara a diumenge podrien caure en cotes relativament baixes de 1.300 a 1.400 metres.