Blas, una petita borrasca quasi tropical

La petita borrasca Blas, situada pròxima a les Illes Balears, és la notícia meteorològica de la setmana a casa nostra.

Durant els últims dies, els models meteorològics han anat modelitzant aquesta petita baixa amb grans diferències entre ells, i entre les diferents actualitzacions dels mateixos models, amb grans canvis de posició i recorregut d’aquest petit centre de baixes pressions.

Finalment Blas, sembla que agafarà força el voltant de les Illes Balears entre avui dimecres i fins al pròxim divendres, en un procés de profundització i amb característiques que poden esdevenir pràcticament a les d’un cicló post-tropical, o també anomenat Medicà.

Medicà a les Balears?

Durant les pròximes hores els models meteorològics ens indiquen una ràpida profundització d’aquesta petita baixa anomenada Blas al voltant de les Balears.

Al mapa isobàric següent, previst pel pròxim dijous a les 6 UTC, podeu observar com el centre de baixes pressions està situat entre les illes de Mallorca i Menorca.

Serà cap a les Balears on els efectes d’aquesta petita baixa siguin més importants. S’esperen quantitats de precipitació abundants i ratxes de vent molt intenses entre avui i divendres a les illes.

La ràpida profundització, les fortes precipitacions i les intenses ratxes de vent seran les protagonistes d’aquest petit sistema de baixes pressions.

A més, alguns models ens indiquen característiques tropicals, amb un centre de baixes pressions càlid, un dels principals trets fonamentals d’un cicló tropical.

És per aquest últim motiu, que s’està parlant de la possible evolució de la borrasca Blas, a un petit huracà mediterrani, també anomenat medicà.

A Catalunya els seus efectes seran menors, en principi. Avui dimecres ja s’ha deixat sentir amb precipitacions febles en conjunt a les comarques del litoral i del prelitoral i especialment amb el fort vent de gregal que ha anat bufant a tot el litoral.

Entre demà dijous, i fins divendres, les precipitacions faran acte de presència a les comarques de la meitat est especialment, tot i que no han de ser especialment abundants.

El vent continuarà bufant de gregal, de forma intensa especialment cap a la Costa Brava.

Cal esmentar que el fenomen Medicà no és extraordinari, de fet durant els últims anys diferents borrasques han esdevingut petits ciclons post-tropicals al Mediterrani, tot i que aquest destaca per la seva proximitat a la costa catalana.