A les portes d’una important entrada càlida a la Península Ibèrica

Ens trobem a principis d’agost, a la meitat de la canícula estival, i la calor és per tant normal al nostre territori en aquesta època de l’any.

Així i tot, el que ens indiquen els mapes dels temps a partir d’aquest dimecres és un episodi de calor molt intensa, poc habitual a gran part de la península Ibèrica, i que també afectarà Catalunya.

A partir de dimecres, i fins a finals de setmana, les temperatures es dispararan i els valors de 40 a 42 graus, fins i tot per sobre, es registraran a diferents sectors del territori català, agreujant, en molts indrets, una situació de sequera extrema.

La calor de Grècia i Turquia arriba a la península Ibèrica

L’anticicló càlid, que arrossega la dorsal africana cap a les regions del sud d’Europa, i que durant els últims dies ha afectat principalment Grècia i Turquia, ara es desplaça a l’oest i a partir de dimecres arribarà a la península Ibèrica.

Moltes regions de Grècia i Turquia han viscut una onada de calor molt important, que ha provocat importants incendis a la zona. Segons l’Organització Meteorològica Mundial, seria l’onada de calor més important en aquesta regió dels últims 40 anys.

Aquesta important massa càlida arribarà a Espanya i Catalunya a partir de dimecres, i molt probablement parlarem de la primera onada de calor d’aquest estiu, que arriba tarda, però que pot ser notícia tant pels valors extrems que es poden registrar, com per la seva llargada, ja que ens pot afectar fins dilluns de la setmana vinent.

Els mapes dels temps són evidents, la massa càlida que se’ns tira a sobre és, fins i tot per aquestes dates, anormalment càlida al nostre territori.

Tant l’Agència Estatal de Meteorologia, com el Servei Meteorològic de Catalunya, han començat a publicar avisos per calor a partir de dimecres.

El punt àlgid d’aquest episodi de calor s’espera entre dijous i diumenge. A Catalunya les temperatures podrien superar els 42 graus als indrets més càlids. Al mapa següent podeu veure les temperatures màximes previstes pel model GFS a Catalunya pel pròxim dissabte 14 d’agost. Destacar els 43 o 44 graus de màxima al Pla de Lleida.

Caldrà seguir els avisos i els mapes del temps dia a dia, però l’estiu, que semblava apagat, torna a revifar amb força aquesta setmana.