Cumulonimbus

Definició. Que són els Cumulonimbus?

Els Cumulonimbus són un dels núvols més espectaculars. Són núvols de desenvolupament vertical que en latituds mitjanes com la nostra pot arribar fins als 12 o 15 quilòmetres d’altitud però que a l’Equador pot arribar fins i tot als 20 quilòmetres d’altitud.

Tenen una forma compacta, formant enormes torres verticals blanquinoses o de tons grisos. La seva base, llisa, normalment és d’un color negre. El cim d’aquest gran núvol sol presentar diferents formes; una forma llisa (Cb calvus), una forma fibrosa (Cb capillatus) o estirada (Cb incus).

Estan formats per nombroses gotes d’aigua a les capes baixes i mitjanes del núvol i per cristalls de gel a la part més elevada.

cumulonimbus

Que ens indiquen?

Els cumulonimbus són núvols típics de tempesta. Solen formar-se a la primavera i l’estiu a partir del migdia, tenen predilecció per les àrees de muntanya, i porten associats fortes precipitacions, aparell elèctric, calamarsa i fins i tot en alguns casos pedra.

Solen apareixer de forma aïllada, tot i que acompanyats de diferents tipus de núvols. Quan apareixen diferents Cumulonimbus units parlem d’un tren convectiu.

L’origen del seu nom

El significat literal del seu nom llatí és el de cúmul que provoca pluja (nimbus)

Més informació: