Cirrocúmulus

Definició. Que són els Cirrocúmulus?

Els Cirrocúmulus són un gènere de núvols de tipus alt. Són un núvol no gaire freqüent i no es presenten normalment de forma aïllada sinó formant rengleres o bancs de núvols molt regulars.

Estan formats per cristalls de gel o per gotes d’aigua que es formen a temperatures inferiors als 0 graus i que s’anomenen, per aquest fet, gotes subfoses o en subfusió.

Aquests núvols es presenten en forma de petits glòbuls d’un color blanc pàl·lid i no produeixen cap mena d’ombra. Es poden confondre amb els Altocúmulus per la seva forma globular. Aquests últims però, solen formar glòbuls més grans i prou gruixuts per generar ombra a diferència dels Cirrocúmulus.

Que ens indiquen?

Aquests núvols no són gaire habituals al nostre territori. Solen venir acompanyats d’altres núvols de tipus alt, com els Cirrus o els Cirroestratus.

No deixen precipitacions. Si apareixen formant globus aïllats, solen indicar bon temps però si cada vegada es fan més espessos a l’horitzó, indicaran l’arribada posterior d’un front fred i molt probablement de precipitacions.

L’origen del seu nom

S’utilitza la paraula llatina cumulus (pila, aglomeració,) amb el prefix cirro, propi dels núvols de tipus alt.

Més informació: