Huracans

Els huracans són les tempestes més intenses que es formen sobre el planeta Terra. Aquestes tempestes utilitzen la calor dels mars i oceans per alimentar-se i per tant, es formen en zones molt concretes. Aquestes tempestes solen ser molt destructives amb vents i pluges molt intensos.

Com es formen els huracans 

Els huracans tenen una estructura circular enorme, de fins a 200 o 500 km de diàmetre. En el seu centre, el que s’anomena ull de l’huracà, la pressió atmosfèrica és molt baixa, podent assolir tan sols els 950 hPa o fins i tot valors inferiors. Els núvols giren al voltant d’aquest ull, provocant intenses pluges i vents sostinguts que poden arribar fins als 250 km/h.

En la formació d’un huracà podem identificar tres fases, una d’inici, una segona de maduresa i l’última, la decadència.

Fase d’inici

En l’inici, el cicló o huracà, comença a aprofundir-se, primer en una depressió tropical i posteriorment en una tempesta tropical. Té una estructura ciclònica, amb unes bandes de núvols girant de forma moderada al voltant d’un centre de baixes pressions, tot i que sense un ull definit.

En anar aprofundint-se, l’huracà comença a alliberar grans quantitats de calor mitjançant el procés de condensació de vapor d’aigua, que al seu torn retroalimenta més bandes nuvoloses que acaben organitzant-se i formant una estructura definida al voltant al centre del cicló. La calor de l’oceà és bàsica per a la intensificació del cicló.

Fase de maduresa

En aquesta fase, el cicló experimenta un gran desenvolupament. Adquireix una forma totalment circular. El seu centre, ja ben definit, crea l’ull tan característic. S’hi duen a terme descensos d’aire i la pressió atmosfèrica cau a nivells molt baixos. Al centre de l’huracà gairebé no hi ha núvols. És en aquest moment quan pròpiament es forma el que anomenem huracà.

Fase de decadència

Els grans huracans poden persistir en vida durant una setmana. Un cop aquests ciclons entren en contacte amb aigües més fredes, o intercepten zones de terra, s’esvaeixen de forma ràpida. Cal recordar que perquè l’huracà mantingui la seva intensitat i estructura, és necessària la font d’humitat i calor que adquireix de mars i oceans de la Terra

Quan i on es formen els huracans

Els ciclons tropicals se solen formar a finals d’estiu i fins a principis de tardor. Els huracans es formen a la coneguda com a Zona de Convergència Intertropical, una estreta franja al voltant de l’Equador. La raó és clara, en aquesta zona les aigües de mars i oceans es troben prou calentes per a alimentar aquestes enormes tempestes.

Terminologia d’huracans

De forma genèrica els huracans formen part dels ciclons tropicals, així és com es coneix a aquestes enormes tempestes al voltant del món. No obstant això, la terminologia per definir-los és diferent segons en quins llocs es desenvolupen. Per exemple el terme huracà s’utilitza en els ciclons formats en l’oceà Atlàntic o a l’est del Pacífic. El terme Tifó, s’utilitza en els ciclons que es desenvolupen en l’oceà Pacífic oriental i simplement se’ls anomena ciclons els quals es desenvolupen a l’Índic.

Com es mesura la força dels ciclons tropicals

La força dels ciclons tropicals es mesura amb l’escala de Saffir-Simpson, creada l’any 1969. Aquesta escala classifica els ciclons segons la intensitat dels seus vents.

Com es tria el nom dels huracans

El nom dels huracans és elegit per l‘Organització Meteorològica Mundial, amb seu a Ginebra (Suïssa). Aquesta s’encarrega d’elaborar una llista amb diferents noms en ordre alfabètic.

La llista de noms de ciclons tropicals de l’Atlàntic compta cada any amb 21 noms diferents, tant femenins com masculins que van alternant-se. Cada any aquesta llista canvia, i cada 6 anys s’acaba un cicle, és a dir, es torna a repetir la llista. En el cas dels ciclons del Pacífic la llista anual compta amb 24 noms.

Només els huracans més importants o destructius es treuen de la llista, com ara els huracans Katrina (2005), l’huracà Mitch (1998) o l’huracà Sandy (2012)

Fotos d’huracans

A continuació us mostrem una sèrie de fotos i imatges de satèl·lit espectaculars d’huracans.

Huracà Sandy, 2012
Huracà Katrina ,2012

Scroll al inicio