Meteotsunamis

Associem la paraula tsunami a una gran ona que es produeix després d’un intens terratrèmol, però hi ha un altre tipus de tsunami que no és d’origen sísmic o geogràfic sinó meteorològic, es tracta dels meteotsunamis.

[toc]

Que són els meteotsunamis

Els meteotsunamis són un fenomen meteorològic que produeix unes brusques oscil·lacions en el nivell de la mar. Com si es tractés d’un tsunami sísmic, es produeix una retirada ràpida de la mar, de fins a 4 metres.

En poc temps, la mar torna al seu nivell habitual, normalment en forma d’una gran onada que arrasa tot el que troba al seu pas.

Perquè es produeixen

Els meteotsunamis se solen produir en estretes badies, cales i mars estrets. Són freqüents en molts llocs del món. Un dels llocs en què apareixen amb freqüència és a l’illa mediterrània de Menorca.

Normalment es produeixen per canvis bruscos de pressió atmosfèrica.

En el cas concret de Menorca, allà el nom local del fenomen és rissaga.

Es produeix quan una pertorbació arriba des del nord d’Àfrica amb aire càlid i es troba amb una massa més freda en aigües de la Mediterrània.

El xoc entre les dues masses d’aire, provoca un canvi brusc de pressió que al seu torn provoca l’alteració del nivell del mar de forma local.

Conseqüències dels meteotsunamis

Els meteotsunamis són molt difícils de predir.

En el moment de retirada de les aigües, moltes embarcacions queden ancorades en ports o estretes sortides a mar obert.

També es produeix l’asfíxia d’un gran nombre de peixos en descendir el nivell de les aigües.

El moment més perillós és quan el mar recupera el seu nivell habitual. Llavors es produeix una gran onada, de fins a 4 metres, que arrossega tot al seu pas.

L’any 2018, un turista alemany va perdre la vida en veure’s sorprès per un meteotsunami a l’illa de Menorca (Espanya).

Vídeo d’un meteotsunami a Menorca (Espanya)