EEncara que no ho sembli, cada dia es produeixen terratrèmols a Catalunya, la majoria d’una intensitat tan petita que ni els perceben. En aquest article parlarem dels terratrèmols a Catalunya, perquè es formen i quin és el risc sísmic de Catalunya.
[toc]
Que són els terratrèmols
L’escorça de la Terra, la capa més superficial del nostre planeta també anomenada litosfera, està dividida en plaques tectòniques.
Aquestes plaques tectòniques, que poden tenir un gruix de fins a 70 quilòmetres i que estan compostes per diferents materials físics i químics estan sempre en moviment.
Existeixen 12 plaques principals que divideixen la Terra com un enorme pastís. A més, existeixen més de 40 subplaques de dimensions més reduïdes.

Les plaques, en el seu moviment, van xocant entre elles, normalment amb moviments lents que van acumulant energia aels seus límits de placa. En un cert moment, es produeix un xoc més brusc, que allibera tota l’energia concentrada en un punt del límit de placa i aquesta produeix els Terratrèmols.
Així doncs, podem definir un Terratrèmol com:
Un terratrèmol, o sisme, és el resultat de l’alliberament sobtat i brusc d’energia acumulada durant el temps en els desplaçaments i les friccions entre les diferents plaques de l’escorça terrestre.
L’estudi dels moviments sísmics o terratrèmols
L’estudi dels terratrèmols es du a terme per la sismologia, és a dir pels sismòlegs.
Aquests s’encarreguen de l’estudi científic dels terratrèmols i el moviment de les ones sísmiques de la superfície de la Terra.
També s’estudien altres fenòmens relacionats, com tsunamis, volcans i les plaques tectòniques en general.
La sismologia s’encarrega principalment de prevenir els moviments sísmics i controlar els seus efectes.
Com es mesura la intensitat dels terratrèmols
Dins del camp de la sismologia sempre existeix una confusió entre els termes de magnitud i intensitat d’un terratrèmol. Aquests dos termes no són exactament el mateix, això sí, es troben estretament relacionats.
Magnitud d’un terratrèmol
La magnitud d’un terratrèmol ens indica la quantitat d’energia que ha estat alliberada durant un terratrèmol.
L’escala més utilitzada és l’escala de Richter.
Aquesta és una escala logarítmica a base 10. Això vol dir que, un terratrèmol de magnitud 6 és 10 vegades més fort que un de magnitud 5.
Intensitat d’un terratrèmol
La intensitat d’un terratrèmol fa referència als efectes d’aquest sisme a la superfície de la Terra.
S’utilitza l’Escala d’Intensitat de Mercalli. Aquesta escala utilitza els números romans del I al XII per classificar la mateixa.
Per exemple un sisme d’escala I, és poc o gens percebut per la població, en canvi un d’intensitat XII significa una destrucció total.
Història sísmica a Catalunya
Durant molts anys els coneixements de la sismicitat es basaven en documents històrics.
A Catalunya cal destacar el catàleg bàsic dels professors Fontserè i Iglésias que abasta el període 1100-1906.
Va ser l’any 1905 quan s’inicia a Catalunya l’època instrumental sísmica amb la instal·lació dels sismògrafs de l’Observatori de l’Ebre i posteriorment, l’any 1907, el sismògraf de l’Observatori Fabra de Barcelona.
No va ser fins als anys 70, quan la xarxa de sismògrafs de Catalunya va créixer, augmentat així considerablement la precisió en la detecció dels petits sismes, que en el cas del Pirineu eren molt difícils de detectar amb només 2 sismògrafs actius fins a l’època.
L’any 1977, s’instal·la un sismògraf a l’embassament de Susqueda. L’any 1985 es crea l’estació sísmica de Poblet i una altra a Vandellòs.
La gran millora neix amb la creació del Servei Geològic. Aquest organisme s’encarrega de millorar els sismògrafs instal·lats per territori i, a més, projecte la instal·lació d’una xarxa de sismògrafs per tot el territori.
Els terratrèmols més importants a Catalunya
Catalunya es troba en una zona de risc moderat de terratrèmols. Es calcula que en un any es poden arribar a produir fins a 800 petits sismes al nostre territori, la immensa majoria no són percebuts per la població.
La sismicitat a Catalunya se sol produir principalment a l’àrea del Pirineu. També són freqüents els petits sismes al sistema prelitoral i a diferents punts de la costa.
Mapa de sismicitat de Catalunya

Al mapa de sismicitat de Catalunya es pot observar perfectament com és a l’àrea del Pirineu on es concentra el risc més gran, especialment al voltant de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès.
També existeix un segon focus actiu, al voltant de la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça i al nord del Pallars.
Amb les dades històriques de sismicitat a Catalunya, de mitjana cada any es produeixen cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig, tenim un terratrèmol de magnitud 4 o superior i, cada 30 anys, un de més de 5.
Durant l’edat mitjana es van produir dos sismes molt importants de magnitud superior a 6 a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès.
El terratrèmol de 1428 a Catalunya
El 2 de febrer de l’any 1428 es va produir el terratrèmol més intens documentat a Catalunya, conegut popularment com el terratrèmol de la candelera.
La magnitud d’aquest terratrèmol va ser de 6,5 i la seva intensitat va assolir 9. L’epicentre es va situar prop de Camprodon.
Es calcula que aquest terratrèmol va causar més de 1.000 morts. Va acabar amb la totalitat d’habitants de Queralbs, va enfonsar l’església de Puigcerdà i va provocar entre 20 i 30 morts a Barcelona ciutat.
Terratrèmols recents a Catalunya
Durant el segle XXI els terratrèmols més importants es van registrar, per una banda, a l’Alt Urgell, amb una magnitud de 4,2 l’abril del 2019, amb nombroses rèpliques, i per altra banda, el terratrèmol del setembre de 2004 al Ripollès de magnitud 4.

Què fer en cas de terratrèmol
Com hem vist a Catalunya es produeixen terratrèmols, encara que la gran majoria són de petita intensitat.
No està de més repassar algunes indicacions que cal tenir en compte si es viu un terratrèmol.
Consells previs. Què fer abans d’un terratrèmol.
- Farmaciona de primers auxilis
- Llanternes carregades
- Aigua embotellada i menjar no perible
- Extintor
- Mòbil carregt
- Tingueu sempre presents les zones seguires i de sortida de la vostra casa, empresa, col·legi, etc.
- Sapigueu com tancar les claus de pas de l’aigua, gas i llum
Què fer durant un terratrèmol
- Ajupiu-vos
- Cobriu-vos
- En la mesura del possible tracteu de mantenir la tranquil·litat
- Allunyeu-vos de mobles, finestres i llums
- Allunyeu-vos d’edificis, murs i pals elèctrics
- Si esteu conduint, pareu-vos en un lloc segur i romangueu dins del vehicle
Què fer després d’un terratrèmol
- Tanqueu les claus de l’aigua, el gas i la llum
- Utilitzeu les escales
- No utilitzeu els ascensors
- Apagueu tot tipus de focs
- No entreu als edificis amb danys
- Estigueu alerta davant les possibles rèpliques
- Feu cas només d’informació d’organismes i autoritats oficials