Calcular la cota de neu és per molts aficionats i professionals de la meteorologia una feina complicada, en la que intervenen molts factors i que cada hivern porta maldecaps en el pronòstics meteorològics.
[toc]
Saber amb exactitud la cota de neu és realment complicat, ja que intervenen des de temperatures a diferents nivells de l’atmosfera, fins a grau d’humitat, el règim de vents o l’orografia, per destacar només alguns dels factors més determinants.
En aquesta entrada us explicaré de forma senzilla com poder calcular la cota de neu amb dos paràmetres bàsics, els més utilitzats, les temperatures a 850 hPa i les temperatures a 500 hPa, que ens solen donar un bon resultat, sempre aproximat, de la cota de neu prevista.
Calcular la cota de neu amb temperatures de 850 i 500 hPa
Les temperatures a 850 hPa són les temperatures que trobem al voltant dels 1.500 metres d’altitud. Les temperatures a 500 hPa, són aquelles temperatures que tenim al voltant dels 5.500 metres d’altitud.
Identificant les temperatures en aquestes dues capes de l’atmosfera podem tenir una idea de si la precipitació arribarà en estat sòlid, en forma de neu, o líquid, en forma de pluja allà on ens trobem.
La majoria de models meteorològics ens pronostiquen les temperatures en aquests dos nivells de l’atmosfera.
Donant un cop d’ull a les temperatures a aquests dos nivells i utilitzant la taula que us deixem a continuació, us podeu fer una idea de la cota de neu aproximada en un lloc concret. Realitzem un exemple.
Exemple de càlcul de la cota de neu. Taula de temperatures a 850 i 500 hPa
A la imatge adjunta a continuació teniu uns mapes previstos pel model GFS pel sud d’Anglaterra, pel 3 de febrer del 2021. Agafem com a referència la ciutat de Birmingham.
Podeu observar com el model ens indica una temperatura al voltant dels -2 graus a 850 hPa i uns -26 graus a 500 hPa.

Ara és el moment d’utilitzar la taula que us deixem a continuació a creuar les dues dades de temperatura per obtenir, de forma aproximada la cota de neu en aquest punt.

Amb una temperatura a 850 hPa de -2 graus i una temperatura de -26 graus a 500 hPa, observem que la cota de neu aproximada és d’uns 700-800 metres aproximadament.
Si tenim en consideració que la ciutat de Birmingham es troba a 140 metres sobre el nivell del mar, podem dir que la neu no caurà sobre aquesta ciutat del sud d’Anglaterra aquest 3 de febrer.
Repetim que aquest és un càlcul molt aproximat, i que fa servir dos dels condicionants bàsics per veure nevar, les temperatures a 850 i 500 hPa. Com més fredes estiguin les capes mitjanes i altes de l’atmosfera més fàcil és poder veure nevar.
La humitat com a condicionant important
El grau d’humitat per veure o no nevar també és molt important. Un floc de neu més humit, per tant una atmosfera més carregada d’humitat, és més fàcil de fondre’s i que es converteixi en pluja abans d’arribar a la superfície.
Així doncs amb un grau d’humitat més baix la cota de neu pot ser lleugerament més baixa.
Encara que la idea no estigui molt estesa entre la població en general, es pot veure nevar amb temperatures força per sobre dels 0 graus, per exemple amb temperatures de 3 o 4 graus positius, si el grau d’humitat és baix.
És important tenir en compte el punt de rosada. Amb un punt de rosada negatiu, tot i que tinguem una temperatura positiva, ens pot permetre veure nevar amb més facilitat.