Clima mediterrani

[toc]

El mar mediterrani dóna nom al clima que voreja tota la conca de la mar mediterrània, tot i que aquest clima també apareix en diferents països fora d’aquesta regió. Dins dels climes temperats, destaca per unes estacions de l’any molt marcades, amb un període de sequera a l’estiu molt marcat, característica molt representativa d’aquest clima.

clima mediterrani

Característiques principals

És un clima normalment sec, amb unes precipitacions mitjanes entre els 400 i 1.000 mm anuals i amb un mínim de pluja molt marcat a l’estiu. En alguns racons de món les pluges anuals estan per sota dels 400 mm i amb prou feines solen caure entre 150 i 200 mm a l’any.

Les temperatures mitjanes es mouen al voltant dels 18 graus. A l’estiu se sol arribar a temperatures superiors als 38 graus.

Tipus de clima mediterrani

El clima mediterrani presenta diferències i es divideix en diferents tipus, el clima mediterrani típic, el mediterrani continentalitzat i el mediterrani amb influència oceànica.

Clima mediterrani típic

Les principals característiques són unes temperatures al voltant dels 18 a 20 graus de mitjana anual, amb uns estius càlids i secs i uns hiverns plujosos i temperats. És el clima típic de la conca mediterrània, amb petites excepcions (costa d’Egipte i Tunísia i altiplà de la península Ibèrica).

Clima mediterrani continentalitzat

Aquest tipus de clima combina característiques del clima mediterrani típic i el clima continental. Es produeix en regions amb certa llunyania al mar, on aquest perd els seus efectes termoreguladors.

Es produeix una amplitud tèrmica molt més marcada i es perd el grau d’humitat. Les temperatures són molt més extremes, els estius són molt calorosos, amb temperatures màximes que poden arribar als 40 graus, i els hiverns són més freds i es registren gelades.

Aquest clima mediterrani continentalitzat és típic de l’interior d’Espanya, Tunísia, Itàlia, Xile, Turquia, el Líban o Israel.

Clima mediterrani amb influència oceànica

Aquest tipus de clima es produeix a la conca mediterrània, a la zona més propera a la influència de l’oceà Atlàntic. Aquí els estius es tornen més suaus i els hiverns molt més plujosos, per la influència comentada del clima oceànic.

És típic de sud de Galícia, nord de Portugal, la costa de Califòrnia (Estats Units) i d’Austràlia, com per exemple de les ciutats de Perth o Adelaida.

Clima mediterrani sec

Finalment tenim el clima mediterrani sec, que no és més que una transició entre el clima mediterrani típic i el clima desèrtic.

A diferència del clima mediterrani típic, aquest és molt més àrid amb precipitacions que com a molt arriben als 150 o 200 mm anuals. És característic de regions localitzades d’Espanya (Múrcia, Almeria o Alacant), de Portugal, Grècia, el Marroc, Algèria, Tunísia i també de Xile, Mèxic o Califòrnia.

Mapa de el clima mediterrani