PereMeteo

Els núvols lenticulars són un dels tipus de núvols més fotogènics i espectaculars que podem veure al cel. Aquests núvols es formen normalment en zones de muntanya i adquireixen una forma de llentia o lent convergent.

Característiques dels núvols lenticulars

Aquest tipus de núvol és estacionari, és a dir, solen formar-se i quedar-se al mateix lloc fins que s’esvaeixen. Segons a la seva alçada els núvols lenticulars es poden classificar en: cirrocúmuls lenticulars, altocúmuls lenticulars o estratocúmulus lenticulars. La majoria de vegades aquest núvol apareix en forma d’altocúmul.

Dins el món de la meteorologia, aquest tipus de núvol sol classificar-se en la categoria dels núvols de muntanya, precisament perquè necessita un sistema muntanyós per a la seva formació.

Com es formen els lenticulars

Aquests núvols són relativament freqüents en zones muntanyoses i en zones exposades a intensos vents. I és que per la seva formació, són clau aquests dos factors, el vent i l’orografia de el terreny.

Cal un corrent de vents intensa i humida que bufi perpendicularment a un sistema muntanyós. En trobar aquestes muntanyes, l’aire es veu obligat a ascendir. Un altre factor que fa falta per la formació és el temps anticiclònic i una capa d’inversió tèrmica.

L’aire humit en anar ascendint fins al cim d’un sistema muntanyós es refreda i en el seu recorregut arriba al punt de saturació. Aquest aire més fred i saturat, anirà formant gotes d’aigua que acabaran formant núvols enganxats normalment a aquest sistema muntanyós.

En aquest moment és quan intervé la inversió tèrmica i el temps anticiclònic i és que sense aquesta capa d’inversió, el núvol podria seguir desenvolupant-se verticalment en condicions d’inestabilitat. En situació d’estancament anticiclònic, aquesta capa d’inversió tèrmica inhibeix el desenvolupament vertical i propicia els moviments horitzontals d’aire, és en aquest moment quan apareixen els núvols lenticulars.

formación nubes lenticulares
Esquema con la formación de las nubes lenticulares y otro tipo de ondas de montaña

Imatges de núvols lenticulars

nube lenticular sierra nevada
nube lenticular
nube lenticular atardecer
Desplaça cap amunt